събота, 4 май 2024 г.

Внимание, дами! Нов анализ разкри грозна истина за козметични продукти

Нов химически анализ разкри грозна истина за продуктите за красота – много от тях могат да съдържат силно устойчиви, потенциално вредни „вечно химикали“, наречени PFAS, съобщава ScienceNews.

PFAS, съкратено от полифлуороалкилови вещества (polyfluoroalkyl substances), включва хиляди химикали, които са толкова устойчиви, че могат да останат в тялото с години, а в околната среда векове. Ефектите върху здравето само на няколко PFAS са добре известни, но употребата на тези съединения се свързва с висок холестерол, заболявания на щитовидната жлеза и други проблеми.

„Няма известни добри PFAS“, казва химикът и физик Греъм Пизли от Университета на Нотр Дам в щата Индиана (University of Notre Dame in Indiana).

При първия голям скрининг на козметика за PFAS в Съединените щати и Канада, екип от учени установяват, че 52% от над 200 тествани продукта имат високи концентрации на флуор, което предполага наличието на PFAS, съобщават изследователите преди два дни в Environmental Science & Technology.

Козметични химикали

Водоустойчивите спирали, течните червила, гланцове, и основи са особено склонни да съдържат много флуор.

 Процент с високо съдържание на флуор

Всички продукти за устни (червила, гланцове и др.) – 60 55%     

Течно червило – 42 62%

Основи (течности, кремове) – 43 63%

Коректори – 11 36%

Други продукти за лице (руж, бронзанти и др.) – 30 40%

Всички спирали – 32 47%     

Водоустойчива спирала – 11 82%

Други продукти за очи (сенки, подложки и др.) – 43 58%

Потенциалните рискове за здравето на PFAS в грима все още не са ясни, казват учените. Но освен хората, които поглъщат или абсорбират PFAS, когато се гримират, козметиката попада в канализацията и може да попадне в питейната вода.

Екипът учени измери количеството флуор, ключов компонент на PFAS, в 231 козметични продукти. Дълготрайните или водоустойчиви продукти са особено склонни да съдържат много флуор, а PFAS са водоустойчиви.

Двадесет и девет продукта, допълнително тествани за специфични PFAS, съдържат поне четири от тези химикали. В допълнение към потенциалните рискове за здравето тези съединения могат да се разградят в организма до други PFAS, като перфлуороктанова киселина, която е свързана с ракови заболявания и ниско тегло на бебето при раждане.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html