събота, 4 май 2024 г.

Срещата Путин-Байдън: 800 дипломати, 1900 охранители, 3000 журналисти

Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в Женева ще включват стотици хора – общо около 800 души. Това съобщи вестник „Tagblatt“. Около 1000 военнослужещи и около 900 полицаи ще осигуряват сигурността в града. Служители на реда са ангажирани не само от Женева, но и от други кантони. Очакват се около 3000 представители на медиите, пише вестникът.

Вила „Ла Гранж“ на брега на Женевското езеро. Тук ще се проведе срещата на президентите на САЩ и Русия. Снимка БНТ

Швейцарските ВВС извършват засилено наблюдение на въздушното пространство в сътрудничество с италианските и френските военновъздушни сили. Зоната за безопасност обхваща не само Женева, но и част от въздушното пространство на съседна Франция. Системи за противовъздушна отбрана са инсталирани по брега на Женевското езеро близо до вила „Ла Гранж“, където в сряда ще се проведе срещата на руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън.

Американският президент ще отседне в петзвездния хотел „Интерконтинентал“.

Инициативата за провеждане на срещата в Женева дойде от Вашингтон. Както беше съобщено по-рано в Кремъл, президентите ще обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, въпроси за стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията от коронавируса и уреждането на регионални конфликти. Това ще бъде първата лична среща между двамата президенти  след встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари т.г.

Продължителността на руско-американската среща на върха в Женева на 16 юни, според предварителните планове, ще бъде приблизително четири до пет часа, като се вземат предвид почивките. Това съобщи пред репортери във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. „Не знам дали ще има пресконференция на г-н Байдън, но мога официално да ви потвърдя, че след срещата ще се проведе пресконференция на Владимир Путин“, каза Песков пред репортери във вторник.

Срещата на върха трябва да започне в 14:00 ч. българско време (13:00 ч. местно време). Разговорите ще се проведат първо в тесен формат, след това в разширен формат, с участието на делегации. В същото време има почивка за чай и кафе.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html