петък, 3 май 2024 г.

Пътешествие в чудния свят на графичното изкуство

Столичната галерия „Графикарт“ продължава да възпитава отношение към графичното изкуство

След две изключително интересни експозиции, съпътствани от занимателни образователни лектории и практически ателиета, екипът на галерията е подговил нова порция изненади за публиката. Утре с вернисаж от 16 ч. ще бъде открита изложбата „Екслибрисът – историческо развитие и смисъл“.

Латинският израз „ex libris“ се превежда като „из книгите на…“ в смисъл „от библиотеката на…“ и служи за назоваване на малка графична творба, която може да бъде изпълнена в различни техники и има функцията на своеобразен личен подпис на притежателя на една книга. Най-често той се монтира от вътрешната страна на корицата на книгата и играе ролята на личен печат на собственика ѝ. Онова, което отличава екслибрисът от обикновената графика е преди всичко неговата функционалност. Той-няма за цел да бъде единствено носител на естетически качества и творческа идея, а има за задача да изрази, макар и лаконично, най-важните характеристики на личността, притежаваща една книга.

Постепенно изкуството на екслибриса се превръща в своеобразна колекционерска страст и се обособява изключително като обект на събирателство, изгубвайки своята функционалност. Днес екслибриса е в основата на множество изложби и конкурси, защото той е не само лесен за трансфериране поради малкия си размер, но и е носител на изящество, което привлича многобройна публика. Нещо повече – относително ниските му цени го обособяват и като желан обект на притежание – разказват организаторите.

Изложбата „Екслибрисът – историческо развитие и смисъл“ цели да разкаже на публиката в детайли за този важен дял от графичното изкуство. Да приведе зрителите през магията на финия образ, през изяществото на линията и богатството на смисъла, които разкрива изкуството на екслибриса. В допълнени към това на 19 юни (събота) от 10 ч. сутринта в галерия „Графикарт“ ще стартира поредната творческа лаборатория, в която гостите ще могат сами да направят свой екслибрис и да се запознаят със спецификите на опазването на екслибриса като графично произведение, с неговия исторически развой и смисъл.

На следващата седмица – на 24 юни, ще бъде открита и последната експозиция за сезона, която е посветена на слабопознатата у нас японска гравюра укийо-е. Думата укийо-е служи не, за да означи техниката на изпълнение на този вид графичен отпечатък, а неговият тематичен обхват и стилови белези. В превод думата се разбира като „животът тук и сега“ или казано в синхрон с европейския начин на възприемане на света – картини от ежедневието. Първите гравюри укийо-е принадлежат на Хишикава Моронобу (1618 – 1694) и ако допреди неговото явяване японската гравюра служи преди всичко за отразяване на религиозни сцени и ритуален опит, то с работата на Моронобу – на преден план се явява делникът с неговата обикновеност, повторяемост, интимност.  Казано с други думи – с гравюрите укийо-е се полагат основите на светското изкуство в Япония. Те стават изключително популярни, и точно като българската възрожденска щампа придобиват масовост, започват да присъстват във всеки дом, а всеки пътешественик из тези далечни екзотични земи отнася със себе си лист укийо-е. Тъкмо това е пътят, по който подобни гравюри достигат до Европа и впечатляват с образността си множество артисти. Още в началото на ХХ век гравюрите укийо-е се превръщат в обект на колекциониране.

Гравюри укийо-е днес се съхраняват и в България. За съжаление те остават сравнително непознати за българската публика, а в основата на това е преди всичко липсата на изследователи на този тип графика. Въпреки това те предизвикват и колекционерски интерес и сред български почитатели на изкуството. Изложбата „В магичния свят на укийо-е“ е опит знанието за укийо-е да бъде доведено до по-широк кръг публика. Да доведе до жива среща с графични отпечатъци, които пренасят в образи знанието за една далечна и екзотична чувствителност и отношение към света. Да доближи публиката до Япония, нейните нрави и хилядолетни културни традиции.

А в събота, 26 юни от 10 ч., в галерията ще се проведе и работилници за гравюра и лектория, в която любителите на изкуството ще могат да чуят интересни подробности за реставрацията на прословутата японска хартия, както и още любопитни факти за историческото развитие на укийо-е и за големите японски художници отдали живота си укийо-е.

Организаторите уточняват, че проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и че и в бъдеще ще продължат да осъществяват подобни образователни инициативи. Част от тях е и издаването на печатно двуезично издание, в което ще бъдат побрани материалите, подготвени при реализацията на проекта. Така дори и тези, които не са успели да се включат в работните ателиета и лектории, и не са успели да посетят изложбите, ще могат да се потопят в магията на граичното изкуство през книгата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html