събота, 4 май 2024 г.

Стойчо Кацаров каза как ще променя здравната система

сн. БНТ/Десислава Кулелиева

Здравният министър Стойчо Кацаров представи насоките за промяна на модела на здравната система, по които е постигнато съгласие с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На съвместен брифинг с НЗОК и БЛС той заяви, че е подел инициатива към промяна на модела на здравната система. Искаме да поставим началото на тази промяна, каза още той.

Искаме да стартират преговори за промени в Националния рамков договор. На първо място, аз ще настоявам да отпаднат лимитите. Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ, посочи здравният министър.

На второ място, министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. „Аз ще настоявам да се въведат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човекът, когото лекуваш, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е различно. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане“, обясни той.

По отношение на отпадането на лимитите и промяна на цените на пътеките това може да стане още следващия месец, каза още Кацаров. Правилното обаче е да се договорят и да се стартират от 1 януари със следващия бюджет.

На следващо място Кацаров посочи предложението да се прехвърлят повече дейности от болничната помощ в извънболничната. Такива стъпки са направени през предишни години и трябва да се довършат, уточни той.

Другото предложение е да се сложи край на историята личните лекари да са на разположение 24/7. Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента.

Последната точка, която е обсъдил с представителя на НЗОК, е да се намери механизъм, с който да се въвлече пациентът в контрола на дейността. Това са важни въпроси, свързани с функционирането на цялата здравна система, заключи Кацаров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html