петък, 3 май 2024 г.

Лъчезар Борисов опроверга язовирния филм на Кирил Петков

Лъчезар Борисов, кадър бТВ

Вероятно сценаристите на филма на „Пазар дере“ са пропуснали, че има модерна контролно-измервателна система, която е заснела всичко и посещението на министър Петков е в период, след който точно управляваното от него министерство и структури са изпуснали язовира и той е празен, за да може да бъде направен този “репортаж”. С тези думи бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов опроверга сегашния служебен обитател на ведомството за показани кадри и изречени „язовирни“ обвинения. Той допълни, че Законът за обществените поръчки е спазен и това може да бъде проверено.

Вчера служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу Държавната консолидационна компания (ДКК) заради „лошо управление, непрозрачни схеми и завишени цени на строителните материали“, и даде пример с ремонтирания за 2,3 млн. лева язовир „Пазар дере“ до Ловеч.

Лъчезар Борисов обаче отхвърли твърденията на Петков. „На снимка от 31 май се вижда, че язовирът е пълен. Веднага след това се вижда как нивото му рязко пада, т.е. той е изпуснат“, допълни Борисов, който смята, че е търсен „киноефект“ за видеото на Петков.

Бившият министър на икономиката обясни, че през 2013-2014 г. този язовир е определен за един от най-опасните, защото на 5 метра от него се намира магистралата, която свързва София и Варна. „Пазар дере“ се пълни за секунди и от средата на януари месец се е препълвал шест пъти“, допълни той. 8250 автомобила минават по пътя наблизо само за ден, отбеляза още той. Язовир Пазар дере играе ролята на буфер, който да поеме водата, стичаща се по склоновете. Наблизо е имало птицеферма и други стопански субекти.

„Компаниите, които са изпълнявали ремонтните дейности по язовирните стени и съоръжения, бетонът е закупуван на цена между 88 и 95 лв. на кубик без ДДС. Цените, които Петков визира, са с всички дейности, които са направени по полагане, пренос и изграждане на тези съоръжения“, каза още Борисов.

Фирмата изпълнител е държавна, с многогодишна практика – „Монатажи“ АД – и контрагентите й са 700 компании, които работят по този проект.

„Явно шишетата, бутилките и чантичките са интересни, които ги има и в други видеоклипове. Съвсем скоро висша държавна фигура от президентството видяхме в един видеоклип с една торба, в която имало шише“, каза Борисов, като намекна за видеоклип на Пламен Узунов, в който се вижда, че получава плик от бивш митничар.

„Приветствам всяко едно действие по проверка, така че видяхме динамиката на министър Петков. Той говореше и за ББР, където средствата ги нямало, били изразходвани. Оказа се, че не е така. Той установи, че тя е финансово стабилна, ликвидна. Така че се радвам, че ще бъде свършено. Виждаме политика на фойерверка. Има екстаз в първите минути, но след това има тъмнина, която отива към бизнеса“, добави Лъчезар Борисов.

Никога не е получаван сигнал за корупция на бизнеса у нас, заяви бившият министър на икономиката по повод думите на американската посланичка Херо Мустафа, че американски компании са подавали сигнали за нередности у нас. „Акта по закона „Магнитски“ го приветствам. Той дори опроверга някои акции на министър Петков, че ББР е свързана с лица по този списък“, каза още бившият министър на икономиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html