събота, 4 май 2024 г.

Лаура Кьовеши за втори път в България, вече като главен прокурор на ЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристига днес в България, има завидна за възрастта си кариера в областта на правосъдието и борбата с корупцията.

Тя е родена е в гр. Сфънту Георге, Румъния на 15 май 1973 г. Дъщеря е на прокурор от кариерата по времето на Социалистическа република Румъния. Завършва средно образование в Медиаш, следва в периода 1991 – 1995 г. и завършва Юридическия факултет на Университета Бабеш-Бойяи в Клуж-Напока. Високата 180 см Лаура е състезателка в младежкия баскетболен отбор на Румъния, с който печели в Тимишоара европейската вицешампионска титла през 1989 г. Владее английски и унгарски език.

В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е прокурор в Сибиу, а от 2 октомври 2006 г. работи в Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК)- румънска специализирана прокуратура за борба с корупцията на висше и средно държавно ниво. Като специализирана прокуратура е прикрепена юрисдикционно към Върховната касационна прокуратура на Румъния. Създадена е през 2002 г. в опит за противодействие на ширещата се повсеместно и на най-високо държавно и местно ниво в публичния сектор на Румъния корупция. Макар и формално прикрепена към общата касационна прокуратура, НДБК е независима институция, включително и по отношение на прокурорите от самата Върховна касационна прокуратура, които могат да бъдат обект на нейно разследване.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, снимка Интернет

Под юрисдикцията на НДБК са съставите на корупционни престъпления на около 10 000 висши длъжности от публичния сектор в Румъния. Първоначално е предвидено дирекцията да преследва всички корупционни деяния в публичния сектор, но впоследствие обхвата и е ограничен до съставите осъществени от политическата върхушка в Румъния, а именно – магистрати, депутати, сенатори, членове на правителството и на политическите кабинети на министрите, държавни секретари и съветници, председатели и членове на ръководните органи на държавни агенции и комисии, президентски съветници и президентска администрация, както и кмет, заместник и районни кметове на Букурещ, областни управители, членове и одитори на Сметната палата на Румъния, управител, старши подуправител и подуправител на Националната банка на Румъния, председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията на Румъния, висши военни и полицейски служители, вкл. и членове на управителни и контролни органи на държавни банки, предприятия и търговски дружества с публично участие в капитала.

НДБК има изрични законови правомощия да разследва и престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз.

През март 2017 г. президентът Радев бе единственият държавник, който прие Лаура Кьовеши при посещението и у нас. Снимка Интернет

Националната дирекция за борба с корупцията се ръководи от главен прокурор, двама негови заместници и още четирима прокурори ръководители на отдели. Те са предлагат от министъра на правосъдието, съгласувано с президента на Румъния, и се избират от Висшия съдебен съвет на Румъния.

Лаура Кьовеши е главен прокурор на НДБК от май 2013 г. В рамките на година, до май 2014 г. са образувани 4183 прокурорски дела за извършени корупционни престъпления от членове на висшия държавен и управленски етаж в Румъния, като в рамките на една година са осъдени за корупция четирима румънски министри, бивш евродепутат, четирима румънски депутати, сенатор, 11 кмета, 5 съдии и 3 прокурори.

Кьовеши ръководи НДБК от 2013 до  2018 г. Освободена е от длъжност от президента Клаус Йоханис  след обвинения от страна на правосъдния министър Тудорел Тоадер в превишаване на правомощията си и накърняване образа на страната зад граница. Решението за освобождаване идва след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство, съпроводени с протести и искания за оставка на правосъдния министър и опитът да осакатят антикорупционната прокуратура. Сред тя бе и  президентът Йоханис.

През 2016 г. Лаура Кьовеши е обявена за „Европеец на годината“

Среща Лаура Кьовеши-Иван Гешев в Брюксел. Снимка Интернет

Кьовеши е един от кандидатите за Главен прокурор на Европейския съюз. При гласуването в Комитета на постоянните представители на ЕС през февруари 2019 година тя остава втора след французина Жан-Франсоа Бонер, но след последвалите изслушвания в Европейския парламент, на които тя е аплодирана от депутатите, кандидатурата ѝ печели най-много гласове и в двете ресорни комисии на парламента: по граждански права и вътрешни работи и по бюджет. През септември 2019 година Кьовеши е окончателно одобрена за поста.

Март 2017 г. Лаура Кьовеши е в България по покана на председателя на ВКС Лозан Панов. Снимка Интернет

През март 2017 г. още като главна прокурорка на румънската Национална антикорупционна дирекция, Кьовеши посети България по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Двамата присъстваха на откриването на конференция на тема „Румънският опит: антикорупционни институции и мерки“. Със статистика за осъдени високопоставени служители ръководителят на румънската антикорупционна прокуратура аргументира ползата от съществуването на независима институция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта. По ключовия показател „влязла в сила присъда“ главният прокурор отчете миналата година 880 осъдени, сред които министри, депутати, съдии и евродепутати. Според Кьовеши особено важно е, че в резултат на тези дела, пак през 2016 година, в бюджета на Румъния са влезли 660 млн. евро – пари, конфискувани от имуществото на ВИП подсъдимите.
Но на организираната среща с магистрати не се появи нито един представител на прокуратурата. Не се появиха и повечето членове на Висшия съдебен съвет, с изключение на няколкото т.нар. бунтари. По време на кампанията за президентските избори Румен Радев се изказа в подкрепа на румънския модел за реформа на правосъдието, но БСП начаса скастри своя кандидат. В резултат Радев трябваше да даде крачка назад и да се отрече от думите си. Но президентът бе единственият държавник, който прие г-жа Кьовеши.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html