вторник, 30 април 2024 г.

Стефан Янев: За съжаление надеждите за намиране на пилота не са големи

 

„За съжаление предвид времето, което е минало от началото на инцидента, както и атмосферните условия и температурата на водата, надеждите ни за намирането на нашия пилот не са големи“, заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг по повод падналия в Черно море изтребител МиГ 29.
служебният премиер Стефан Янев, кадър БНТ

Той обясни, че към момента все още не е намерена черната кутия на самолета, но са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани.

Освен Янев на брифинга бяха служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

За съжаление, черната кутия не е намерена, по този повод операцията ще продължи и утре с използване на водолазна група, каза още Стефан Янев. Възможно е при необходимост да участват и съюзни сили. Всичко необходимо, което трябва да бъде направено, е организирано, допълни той. Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат обследвани.

По време на полета майорът е изпълнявал задача светеща цел. Летящата цел се е отворила и е започнала с голяма вертикална скорост да пада. При извършване на маневрата той е поразил целта и е докладвал, малко след това връзката е нарушена, обясни още Стефан Янев.

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на самолет МиГ-29, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 21“.

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла.

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html