събота, 4 май 2024 г.

Стана ясно кой е пилотът на падналия край Шабла МиГ-29 (обновена)

47-годишният майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия над Черно море изтребител МиГ-29. Той е сред най-опитните асове в авиобазата в Граф Игнатиево по летателни часове, пише „Марица“, позовавайки се на колеги на пилота. Управляваният от него самолет падна в открито море край Шабла по време на учение.

Терзиев е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена, което според колегите му не е била трудна задача за него. Те не вярват, че причината за инцидента може да е пилотска грешка, което е една от версиите.

Майорът е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските пилоти участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на самолет МиГ-29, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 21“, съобщават от министерството на отбраната. Майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила. Той е семеен, живее в Асеновград.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров ще дадат изявления по случая в 15 ч. във Варна.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html