сряда, 1 май 2024 г.

Разследват партията на Цветанов за изборна търговия

Една от разбитите банди за купуване на гласове е разследвана за връзки с „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов, научи вестник „Галерия“ от свои изключително доверени източници в прокуратурата.

На 1 април, 3 дни преди редовните избори в област Хасково са задържани 25 души. Сред тях е и местен адвокат, в чийто имот са намерени малко над 150 хиляди лева, скрити в сейф. В полицията са минали на разпит мургави жители на няколко села. Акцията е била по сигнал, че се купуват гласове за партията на Цветанов, които после се потвърждават от данните на досъдебното производство. Обвиняеми още няма, но разследването продължава и върви към своето успешно финализиране, категоричен е информаторът на „Галерия“.

От всички разбити банди за купуване на гласове на миналите избори само тази на Васил Божков стана публично известна. Негови хора от Пловдив, София и Благоевград бяха задържани заради търговия с гласове в ромски квартали. След като служебното правителство дойде на власт вътрешният министър Бойко Рашков няколко пъти намекваше в публичните си изяви, че трябва да се обявят партиите, които са купували гласове на изборите на 4 април и дори намекна, че един от тях е ръководена от лице с много големи политически амбиции. Дори се закани той да огласи кой е купувал гласове, ако това не бъде направено от прокуратурата.

За съмненията, че „Републиканци за България“ са печелили гласове по втория начин, показва и изследване на организацията „Антикорупционен фонд“, където работят бивши прокурори, министри и журналисти.

Фондът изследва рисковите секции в страната, където има необичайно висок процент на избиратели и големи разлики във вота на изборите от 2017 и 2021 година. Като потенциални купени са изчислени около 350 хиляди гласа.

Резултатите от проучването са твърде любопитни и са публикувани на сайта на Антикорупционния фонд. На първо място по гласоподаватели в рискови секции в страната традиционно са ДПС с 27%. На второ обаче са „Републиканци за България“, които са спечелили 13% от вота в секциите, в които преобладават купените гласове. Доста по-назад в класацията са БСП и ГЕРБ.

Ако данните се потвърдят излиза, че повече от 80% от гласовете за партията на Цветанов са подадени в т.нар. „рискови секции“, които често менят пристрастията си и обикновено са с компактно ромско население. На фона на скромните 1,3% от вота в страната и чужбина (42 хиляди души) може да се окаже, че мнозинството от гласоподавателите за партията на Цветанов са от ромското население. Изчислено по друг начин, сред българската общност бившият втори в ГЕРБ е получил само около 9000 гласа, което е крах за амбициите му и звучен шамар по спонсорите му от Чикаго братя Вълневи. Последните може да се окажат най-изненадани за какво е използвал парите им техният довереник.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html