събота, 4 май 2024 г.

Туризъм и заведения възмутени – помощните мерки се бавят

В началото на летния туристически сезон туристическите фирми, а и заведенията все още не могат да разберат как, като засегнати от пандемията сектори, ще бъдат подпомогнати от държавата.

„Това, което ни притеснява в новите, е, че няма хоризонт и така, както ще ги правим за по месец или два, не е добре за бизнеса, защото трябва да има предвидимост, за да може и бизнесът да си прави сметка. Тази мярка 60/40 е изключително важна за нас, при пострадал сектор като нас, тя трябва да действа до края на годината“, смята Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията.

„Нашият бизнес беше затворен до 28 април като бранш като цяло. Бяхме предприели разговори с правителството тогава, направи се тази мярка за 20% оборотен капитал, която стартира октомври за затворените бизнеси, по нея бяха отпуснати 156 млн. с нотификация от ЕС, със съгласие на работодателските организации, със съгласие на синдикати, с наше участие. Реално тази мярка тръгна тромаво, но като цяло спаси доста голяма част от бранша. И изведнъж през март и април тази мярка спря незнайно защо. По тази мярка при смяна на редовното със служебното правителство бяха изплатени 105. Оставаха да се изплатят само за март и април само за нашия бранш, тъй като само ние бяхме тогава затворени изцяло“, каза още той.

Възможността да се теглят кредити от малкия и среден бизнес е надграждане на предишен опит, тъй като става въпрос за Националния гаранционен фонд и нови програми за гаранции към кредитите за малкия и среден бизнес, каза председателят на Националното сдружение за малкия и средния бизнес Елеонора Неголова.

„Опитът показва, че тези инструменти се ползват много трудно, защото първо минават през търговските банки и те зависят от това доколко търговските банки ги промотират и имат интерес да ги предлагат, тъй като това е един механизъм, който усложнява административното обслужване на кредитите и когато става въпрос за малки кредити, те по-скоро насърчават микробизнесите да взимат потребителски кредити, така че не е лошо да има такива мерки, да се предлагат гаранции и да се покриват частично обезпеченията по кредити, но според нас това е крайно недостатъчно и ние си го обясняваме с краткия хоризонт, който има това правителство“, каза още Неголова. Според нея следващото правителство трябва да има план за „едни по-големи и дългосрочни икономически мерки“.

„Програмата 60/40 не обхваща всички фирми, които са в туризма. Хижите, които се категоризират с еделвайси, не са включени в заповедта на министъра, включени са само заведенията за хранене и местата за настаняване, които са категоризирани със звезди“, поясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Беше ясно, че парите няма да стигнат, затова дайте работа! Да се даде възможност за влизане на чартъри по морето – така ще работят ресторанти, хотели, транспорт, земеделие, винопроизводство. На този туризъм, който храни толкова народ, ние му казваме да не работи. Служебното правителство насърчава подобен тип отношение към туризма и му е „затворил всички кранчета“ за работа“, каза Драганов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html