събота, 4 май 2024 г.

Премиерът: Компетентните органи не предприемат нищо срещу корупцията

Служебният премиер Стефан Янев, кадър БНТ

„Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.“ Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на свиканото от него днес заседание на Съвета по сигурността.

Тема на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“. Сред темите са и санкциите към български граждани и фирми по закона „Магнитски“ на САЩ.

Според Янев споменатите „компетентни органи“ са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда.

„Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение“, допълни Янев.

Според него наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

По думите му корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. „Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията“, категоричен беше Янев.

За тази цел според него е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. А това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система и всички правоприлагащи органи. „Политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата на разбирането ни за държавност“, каза още министър-председателят. Затова задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците.

Той коментира и решението за създаване на работна група в Министерския съвет. Целта е да се сведат до минимум рисковете за страната в политически, международен план, както и за българската икономика от тези санкции.

Темата на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“, обяви премиерът. Той посочи, че днес ще се обсъдят елементи както от актуалния дневен ред на обществото, така и проблеми, свързани с функционирането на системата за сигурност. Разширеното обяснение на основната тема включва – дневен ред: разглеждане на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“, посочи премиерът.

На Съвета по сигурността присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html