събота, 4 май 2024 г.

Първанов изумен от конфронтацията в българската политика

Георги Първанов, кадър Нова телевизия

„Конфронтацията е хранителната среда за некадърните политици. Когато не можеш да управляваш, си измисляш някакъв повод и започваш да биеш по него. Това поддържа българската политика днес. Паветата през 1996-1997 година бяха истински, а сега са павета-думи, павета компромати”, заяви в интервю за Нова телевизия бившият президент Георги Първанов.

„Барикадата е навсякъде. Сега е всеки срещу всеки. И то по възможно най-тежкия начин”, изуми се Първанов и каза, че според него силово решение няма да има.

„През 2005 година противопоставянето между БСП и НДСВ беше много тежко. Не си казваха и добър ден. В един момент ги събрахме около една маса,  започнахме да обираме луфтовете и в крайна сметка се стигна до едно разбирателство, което беше в основата на Тройната коалиция”, коментира Първанов.

Той посъветва политиците, от които зависи формирането на бъдещото правителство, да започнат да преодоляват крайните противоречия и да начертаят приоритети.

„През 2005 година нещата се получиха, защото имаше и разумни лидери, които знаеха цената на историческия компромис. Този компромис беше постигнат. Иска ми се и сега да бъде така. В политиката няма как да постигнеш пълен реванш. В един момент нещата се обръщат срещу теб и всичко започва отначало. Хората не искат това повече от нас”, коментира Първанов.

Експрезидентът коментира и политическата формация, в която се включи бившият премиер Жан Виденов. „Може би едно по-ранно завръщане на Жан щеше да е по-лесно приемливо, повече хора щяха да си спомнят, но може би това е част от тактиката на формацията. Внимателно прочетох техните послания. Не бих ги подценявал. Времето е твърде кратко, за да могат те да съберат достатъчен брой гласове, за да влязат в парламента и да играят решаваща роля, но може би мислят в перспектива“. Така коментира Георги Първанов връщането на Жан Виденов в политиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html