събота, 4 май 2024 г.

Кирил Петков ще търси 600 млн. лв. по язовирите

Кирил Петков, кадър БНТ

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви в интервю за БНТ, че от днес тръгва да проверява язовири. Причината – една от подопечните му държавни компании инвестирала огромна сума в проекти за възстановяване на язовирни стени.

„Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лапмпички пак ми светят като в Българската банка за развитие. Аз назначих комисия за тяхната работа и светнаха няколко червени лампички. Ще посетя няколко от тези язовири да видя“, закани се министърът.

Неговата следваща цел от понеделник е свързана с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която по думите му има голяма свързаност с Българската банка за развитие. Българската агенция за експортно застраховане също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче забелязвам, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, коментира още Кирил Петков. „Това означава, че потенциално можете да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем оттам. Идеята на изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, има голяма свързаност“, обясни той.

При ограниченията в рамките на бюджета Кирил Петков е доволен, че правителството е успяло да преструктурира чрез вътрешно преразпределение средствата. Ще се работи по този начин, тъй като не бе извършена актуализация на бюджета. Петков е доволен от свършеното в момента, тъй като е убеден, че е важно да се подпомагат малките и средни предприятия.

В момента на бизнеса му трябват средства за възстановяване, а банковият сектор, макар и да има ликвидни средства, изпитва страх да дава кредити на бизнес, който е рисков при нова вълна и затваряне. Затова държавата дава гаранция на 50% за кредитния риск при добри условия от 7 години период на връщане – това е перспектива, която би позволила на бизнеса да се възстанови. Защо е 50%, Кирил Петков също обясни – защото това е помощ от държавата, разделена с частния сектор, и реално това представлява стимулиране на навлизането на частен капитал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html