петък, 3 май 2024 г.

Калоян Праматаров ни води по стъпките на Радой Ралин

Трябва пред голямо и пред мало
честно и открито да призная:
всяко куче, дето ме е лало,
все е побеснявало накрая.
(„Самокритика“, Радой Ралин)

Водещ на третия „Литературен маршрут“ тази година ще бъде поетът, археолог и преводач от френски език – Калоян Праматаров. Той е посветен на поета Радой Ралин и ще започне от площада в кв. „Изток“, който носи неговото име (пред бившето кино „Изток“)
Калоян Праматаров разказва, че в творчеството на Димитър Стоянов, известен под псевдонима Радой Ралин, се отразява дългият, нелек и противоречив път на Човека, защитил своето право да се променя и да твори. Участник във Втората световна война и свидетел на наливането на основите на Народна Република България, воден от своите вродени екстровертност и човеколюбие, Ралин бързо се разочарова от онези, „които съветваха поетите как да пишат, философите – как да мислят“ (Ал. Вутимски) и надига глас в защита на унизените и онеправданите, превръщайки се в един от най-разпознаваемите дисиденти на тоталитарния режим. Но настъпват Промените, идва Новото време и самотният поет, остарял, помъдрял и сам превърнал се в памет, ще заговори за най-същественото, за най-дълбокото, за върховните неща в човешкия живот:

Какви преживявания съм имал,
какъв хаос е бил животът ми,
как всичко в него е вряло.
След време съм разбрал, че
всичко е било логично и
необходимо. Имаше една велика тайна. Тя ме е карала
да се сближавам с хората…
Р. Р

К. Праматаров пояснява, че ако го последваме на 9 юни заедно ще проследим биографията на поета, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем негови стихове, епиграми, апострофи, афоризми.
Маршрутът ще завърши в Къщата за литература и превод, където роднини и близки на Радой Ралин също ще се включат в разказа за него.

Калоян Праматаров е поет и преводач от френски език. Автор на стихосбирките „Асфодел“ (2012), „Casual Nobody” (2013), „Дайни“ (2017) и мултимедийния поетичен пърформанс „Слънцестоения над Черната река“ (2014). Сценарист на анимационния филм “Постиндъстриал” (2015), режисиран от Борис Праматаров, част от проекта на Compote Collective за визуална поезия “Щрих и стих”, както и на документалния късометражен филм “В страната на Няма” (2016) на режисьора Димитър Овчаров. Преводач от френски език на хуманитаристика и художествена литература, част от екипа на издателство СОНМ. През 2020 г. Калоян Праматаров създаде и Литературния маршрут „По стъпките на Синьото момче“, посветен на поета Александър Вутимски.

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ с трети сезон от градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. Литературните маршрути представляват истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година са поканени различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

От май до октомври 2021 г. ще се проведат 12 маршрута с различни автори. За първи път нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят.

Литературни маршрути „София“ е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html