събота, 4 май 2024 г.

Гълъб Донев: Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца

„Мярката 60/40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв, така че с остатъка тя може да се удължи“, каза министърът и уточни: „Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи“ към ЕК. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката“.

Гълъб Донев, снимка Интернет

Това заяви служебният зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет за новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса. Той заедно с министъра на финансите Асен Василев и министъра на икономиката Кирил Петков представиха нови икономически стимули за бизнеса.

Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС, допълни Донев. Според него в страната се усеща плавен преход към възстановяване на икономиката и към нормални нива на заетост – тези данни потвърждават и ниските нива на безработицата,

Служебният икономически министър Кирил Петков каза, че ще действат по възможно най-бързия начин, но не бива да се забравя, че Бюджет 2021 не е актуализиран.

Кирил Петков, снимка Интернет

„Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата. С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките. По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение“, каза министър Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html