събота, 4 май 2024 г.

За мистериозната смърт на Сергей Магнитски, за Уилям Броудър и Васил Божков

 

 

Българският олигарх Васил Божков, натрупал милиарди по време на същото това „статукво“, срещу което в момента се бори, измисли много хитър начин (според него) да реагира на санкциите по Закона Магнитски“. Той благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му срещу „хунтата на Бойко Борисов“ и заби умопомрачителен послеслов:

„Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки „олигарха“ Уилям Броудър, несправедливо обвинен в укриване на данъци.“

Те го удрят, той благодари. Няма обаче раздвояване на съзнанието. Просто опит за селски хитрости, като за пред много наивни хора, ако мине – мине. Интересно, но понякога минава, и то не само пред простодушни хора, а и пред такива, зовящи се „интелектуалци“.

Уилям Броудър

Кои са Сергей Магнитски и Уилям Броудър

Преди да стане враг №1 на президента Путин, Сергей Магнитски работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Броудър, който е сред най-крупните  инвеститори в Русия от края на 90-те години.

Броудър отказва да участва в корупционните схеми на властта, изпада в немилост и получава забрана да влиза в страната. Когато става негов адвокат, Сергей Магнитски в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 230 милиона щатски долара от държавната хазна, които са потънали в нечии джобове. Известно е, че тези пари по-късно са препрани през скандинавска банка в балтийските страни.

През 2007г. руската полиция прави обиск в московското представителство на „Hermitage Capital“ и конфискува документи, с чиято помощ органите за сигурност успяват да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда. През октомври 2007 година в „Hermitage Capital“ с изумление разбират, че руска фирма е подала жалба срещу трите им дъщерни фирми. Основанието – неизпълнение на договор за продажба на пакет акции на „Газпром“. В същото време акциите на „Газпром“ се покачват и фирмата твърди, че от неизпълнението на договора губи 1 милиард долара. Точно толкова, колкото е печалбата на „Hermitage Capital“.

Договорът обаче е бил фалшифициран. „Hermitage Capital“ никога не е сключвала подобен договор, а фирмата-ищец е регистрирана с откраднат паспорт. Фондът предава всички документи на полицията. Аферата излиза наяве.

През 2008г. година полицията намира изкупителна жертва в лицето на адвоката Магнитски, той е задържан по обвинение в укриване на данъци и прекарва почти една година в следствения арест.

Сергей Магнитски умира там през 2009 г. при мистериозни обстоятелства. Който познава методите на КГБ за разправа с критиците на режима, дълбоко ще се усъмни, че здравият 37-годишен адвокат е починал от „сърдечна недостатъчност“. В Русия започват да се разпространяват всякакви небивалици за „алчния“ адвокат, как „за пари предал родината“ , „родоотстъпник“, „враг на народа“  и целия набор етикети, известни от времената на СССР.

От документи става ясно, че Магнитски е прекарал последните часове от живота си в единична килия с белезници и малко преди смъртта си е бил пребит с гумен маркуч. Това става на 16 ноември 2009 година.

След смъртта на Магнитски негови колеги и приятели поемат нещата в свои ръце. Те откриват документи, които доказват, че след скандала неколцина полицейски и финансови служители са станали милионери. Открити са банкови сметки в чужди банки, договори за покупка на недвижими имоти и автомобили.

Съставен е черен списък с имената на около 60 чиновници, полицаи и съдии, преки и непреки участници в убийството на Магнитски. САЩ са им наложили забрана за влизане в страната.

Манипулации в такива размери няма как да бъдат извършени без съдействието на хора, стоящи много нависоко в руската държава. Бил Броудър отбелязва, че и сега съществуват „банда силовики“, които по същество са организирани престъпници с неограничена власт да правят каквото си искат – да разрушават човешки живот или да заграбват имущество. „И това е много по-лошо от всичко, което съм виждал в Русия преди. Русия в основата си е престъпна държава“, казва Броудър. „Няма да намерим покой, докато хората, отговорни за неговата смърт, не бъдат изправени пред съда“, казва той.

В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. „Закон Магнитски“. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и авоари и налагането на забрани за влизане в САЩ.

Първоначално в списъка със санкционираните официални лица фигурират само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които според американските власти имат отношение към смъртта на Магнитски.

През 2016 година вече е приет изцяло нов вариант на закона, който не се отнася само до Русия. Новият закон дава право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции, като например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги .

В отговор на първия „Закон Магнитски“ Русия приема в края на декември 2012 година свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина. Външното министерство в Москва води списък с имената на лицата, попадащи под ударите на този закон.

Мерки, подобни на американския „Закон Магнитски“, бяха приети още в Канада, Литва, Латвия и Естония. Във Великобритания също има съответен текст, който е част от Закона срещу прането на пари.

Рени Нешкова

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html