неделя, 28 април 2024 г.

Борислав ЦЕКОВ: Институциите ни трябва да кажат кой е корумпираният от Божков партиен лидер

Борислав Цеков, снимка Интернет

Борислав Цеков е юрист, доктор по конституционно право и университетски преподавател. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и е специализирал в областта на правото и политическите науки в Харвардския университет – Колеж по държавно управление „Джон Ф. Кенеди“ и в други университети в САЩ, Япония, Южна Африка. Бил е съветник в правния отдел на Народното събрание (1996-2001), народен представител в 39-ото НС (2001-2005), главен секретар на омбудсмана (2005-2010). През 2009 г. основава Института за модерна политика, чийто директор е и днес. През 2017 г. издава книгата „Доктрината „Тръмп“ срещу неолибералния глобализъм“.

Интервю на Тодор Токин

  • Г-н Цеков, що за закон е „Магнитски“? Нещо съвсем ново в правния мир?
  • Глобалният закон „Магнитски“ е един много силен и същевременно специфичен инструмент за американската правна система. Той съчетава често юридически аспекти, така и политическа преценка от страна на съответните американски власти по отношение на лица от други държави, за които се смята, че са ангажирани в корупционни действия и нарушение на основни граждански права. В този смисъл трябва да се отхвърлят твърденията, че с този закон САЩ се намесват във вътрешните работи на други държави. Тъй като с обявяване на санкции по отношение на лица, ангажирани с корупционни действия или нарушаване на правата на човека, американската страна изразява своята суверенна позиция и политическо отношение към определени лица, без това непременно да означава някакви претенции към другата държава. Така както България има своя преценка и всяка друга държава, така и САЩ имат такава преценка. Важното, което трябва да се отбележи, е, че тези санкции, които се прилагат, са с широк обсег – от блокиране на собственост и замразяване на активи до забрана за влизане на територията на САЩ. И това е предупреждение към регулативните органи, към банковите институции да се въздържат от трансакции, от партньорство с фирми на посочените лица.
  • На какво се базират тези санкции, какви са правните основания за налагането им?
  • Тези санкции се базират на задълбочени проучвания, информация, документация, много по-широки като понятия от доказателствата в един обикновен съдебен процес и много по-всеобхватна процедура от обикновен съдебен процес. В този смисъл освен чисто правна те съдържат и политическа оценка  и отношение.
  • Добре де, откъде Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ могат да знаят какви са ги вършели Божков и Пеевски, та да им наложат санкции? Няма ли подадени и от България факти?
  • По принцип, за да се стигне до такава оценка, проучванията, които се вършат в такива случаи от американските специални служби, са както по линия на разузнаването, така и на официалните партньорски отношения между правоохранителните органи и специалните служби в други държави. Разбира се, има хипотези по света, например недемократични държави, които не желаят сътрудничество със САЩ. В такива случаи се разчита главно на  разузнавателна информация, както и на информация, постъпила от локални организации, личности и други източници. В нашия случай  – ние сме в категорията на официалните стратегически партньори на САЩ, така че освен самостоятелно събираната информация  от американските институции техните мнения със сигурност се базират и на подадена по тяхно искане информация от български институции и неправителствени организации. И от дипломатическото представителство на САЩ, разбира се.
  • Може ли да се обжалват тези санкции на Министерството на финансите и на Държавния департамент на САЩ? Някои от засегнатите лица у нас казаха, че ще направят това…
  • Отново подчертавам, че това не е съдебна процедура, за да има обжалване. Това е един правен и политически акт на американското правителство. Разбира се, засегнатите лица могат да представят информация и документация, с които да търсят промяна в  позицията и отмяна на санкциите. Но това в никакъв случай не е право на обжалване в правния и съдебния смисъл на думата.
  • Може ли да гадаем кой е този подкупен от Васил Божков политически лидер, за когото става дума в съобщението за санкциите?
  • Това е най-важният момент от изявлението на американските власти. И тук вече трябва да се включат и българските институции. Те трябва да кажат. Да видят внимателно публичните твърдения на самото засегнато лице – Васил Божков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html