събота, 4 май 2024 г.

Унгарска интернет звезда е двойник на Велислав Минеков

Звезден двойник със световна слава си има Велислав Минеков. Новият министър на културата, който вдигна мерника на шефа на БНТ Емил Кошлуков и награди за 24 май хора от арт средите с неграмотно написана грамота, може лесно да бъде сбъркан с мъж, превърнал се в интернет звезда заради мем – идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек чрез социалните мрежи.

Вече близо десетилетие във Фейсбук се популяризира мем, представляващ две снимки на възрастен мъж, седящ пред лаптоп със замръзнала фалшива усмивка и тъжен поглед. Кадрите са придружени от различни хумористични надписи и пресъздават ситуация, в която сме се прецакали и се усмихваме фалшиво. Въпросният мем е кръстен „Скрий болката, Харолд“. Изключително популярен е по целия свят, а мъжът от снимките поразително прилича на Велислав Минеков. Формата на лицата им е абсолютно идентична и двамата са с набола побеляла брада. Дори мачовската им плешивина е сходна. Приличат си даже по формата на носовете, като единствената съществена разлика е в цвета на очите им. Служебният министър има дълбок кадифен поглед, а мъжът от снимките – бистросини очи.

Самоличността на човека, който позира на описаните кадри, далеч не е тайна. Това е унгарецът Андраш Арато, който вече е абсолютна интернет звезда, има си официална страница в Уикипедия, а световните медии пишат огромни статии за него. По професия е електроинженер и всъщност никога не е целял да бъде звезда, камо ли в интернет пространството. Славата го връхлита случайно. Преди повече от десетилетие професионален фотограф се свързва с него, след като разглежда снимките му във Фейсбук, и го кани за фотосесия. Обяснил му, че кадрите ще бъдат качени в сайтове за свободно закупуване на фотографии, и Андраш се съгласил. „Направихме фотосесия близо до дома ми в Будапеща, като снимахме на различни локации. В продължение на две години той ми направи стотици снимки. Мислех, че те ще бъдат използвани за илюстрация на различни бизнеси и сайтове, но не и като мемета“, обяснява Андраш. Около година след като прави първите снимки, един ден унгарецът съвсем случайно решава да провери в интернет какво се случва с кадрите му. И така открива, че част от тях са превърнати в мем, а самият той вече е звезда. Поставяйки различни надписи върху снимките, хората изливали болките и проблемите си в социалните мрежи. Медиите пък започнали да атакуват Андраш и да го канят за интервюта и телевизионния участия. Разбира се, всичко това имало и негативен ефект. Мемът сам по себе си се превръща в марка, която много злонамерени хора и Фейсбук страници започват да използват, за да трупат популярност, последователи, а и пари. Затова през 2017 Андраш решава да поеме нещата в свои ръце и си създава официална Фейсбук страница, където публикува снимки и видеа от своите пътувания. Тогава идват и сериозните делови предложения. Започват записи на големи телевизионни реклами, при това в различни държави. Само за една година Андраш има над 20 полета до различни дестинации из Европа, Южна Америка и Русия заради професионални ангажименти. Канят го в телевизионни предавания в Чили и Колумбия. Преди две години унгарецът става рекламно лице на „Кока-кола“ в родината си, а през 2020 участва в тамошното издание на „Маскираният певец“. Славата на Андраш Арато продължава да расте и колкото и да е куриозно, сред подрастващите у нас със сигурност е много по-известен, отколкото министърът на културата Велислав Минеков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html