събота, 4 май 2024 г.

Служебният кабинет отряза 4 проекта за София от Плана за възстановяване

Ето какво написа в профила си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова:
Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столична община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ.
 Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г.
Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. Запознахме министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“, при която стоят същите правила и принципи.
 Получих уверение от министъра на регионалното развитие арх. Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана. Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от дълго време стартирането им.
Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html