петък, 3 май 2024 г.

Повдигнаха обвинение срещу топ полицай, имал връзки с Васил Божков

Прокурори обискираха дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция „Национална полиция“. Разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари, предава БНТ.

Ангел Папалезов, снимка Интернет

Твърди се, че има данни през годините той многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Разследваният полицай е Ангел Папалезов. Той заема в Националната полиция поста шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности.

Назначен е след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация „Тракия“ на Васил Божков.

Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още наши източници. Преди ден той е отстранен от проверяващия екип.

Началникът на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов е бил разследван от месеци заради контактите си с Васил Божков, научи NOVA от свои източници сред разследващите.

Обиските в кабинета и дома му са резултат от предварително планирана акция. Към този час той е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Акцията на спецпрокуратурата няма общо с рокадите в МВР, категорични са разследващи. Със заповед на министър Бойко Рашков Папалезов е бил включен в групата, проверяваща ГДБОП. Именно там се води разследването срещу Божков, което е провокирало съмнение дали няма да унищожи част от събраните вече доказателства. Причината с нова заповед на Рашков да бъде освободен от екипа проверяващи на този етап не е ясна.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за сайта „Бърд“, че прокуратурата е влязла в МВР и провежда обиски, а целта е да се попречи на разкриването на истината за незаконните подслушвания на политици.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html