петък, 3 май 2024 г.

Подозират Георги Попов, че е предал Васил Божков

Дясната ръка на Васил Божков Георги Попов ще даде уличаващи показания за хазартния бос като анонимен свидетел. Това подозират запознати с бизнес империята от миналото на Божков, който е основният обвиняем по две мегаразследвания на Специализираната прокуратура, пише вестник „Галерия“. Информатор от тези среди е категоричен, че завръщането на Попов в България не е случайно. След година и четири месеца укриване в Дубай заедно с Божков Георги Попов реши да се предаде доброволно и да го екстрадират в България. Мистериозно прокуратурата поиска домашен арест за него, но според присъствали на заседанието обвинението не е било много настоятелно. Съдът го освободи с 40 хиляди лева гаранция и бизнесменът, познат с прякора си Китин, излезе на свобода.  Жената на Божков лежа 8 месеца, Лилана също, както и шефът на Комисията по хазарта Митев. А за най-близкия съратник на Божков от 30 години насам – свобода срещу 40 бона. Това е поредното доказателство, че се е съгласил да пропее, коментира източникът на „Галерия“.

В края на януари 2020 година Васил Божков и дясната му ръка в хазартния бизнес Георги Попов, който беше и формалният собственик на „Левски“, отлетяха с частния самолет на шефа за Дубай. 4 дни по-късно прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха в офисите на Божков. Десетки бяха задържани, повдигнаха се тежки обвинения на хора от кръга на хазартния бос и на чиновници от държавната администрация.

След година престой в Арабските емирства в един хотел Васил Божков и Георги Попов са влошили отношенията си, научи „Галерия“. Тогава Попов се преместил да живее на друго място. Той искал да се предаде още няколко месеца след като го обвиниха и обявиха за издирване. През това време Божков го използваше да чете показания във Фейсбук как е виждал шефа си да тъпче пачки по джобовете на сакото си и с тях да ходи в Министерския съвет. След което излизал само с пурата си.

„Георги Попов може да е обвиняем и в същото време да е анонимен свидетел. От протокола на съдебното заседание, когато го пуснаха с мярка 40 хиляди лева, става ясно, че е разказал достатъчно още на разпита си след кацането. Освен това прокуратурата нямало да обжалва свободата му“, казва юрист, запознат с делото.

Попов не е направил самопризнания за извършени престъпления, но е разказал подробно за връзките на Васил Божков с политици и чиновници от комисията по хазарта, която беше разформирована след скандалите с неплатените 700 милиона лева на бюджета от такси.

Година и пет месеца след най-голямата акция срещу престъпната група на Васил Божков нито един от членовете й не е в ареста, показа проверка на „Галерия“. Повечето са дали показания, а около други витае мистерия, не по-малка от тази със завръщането на Георги Попов и пускането му на свобода.

Един от бившите шефове на Комисията по хазарта Александър Георгиев е направил пълни самопризнания и не е лежал зад решетките. С рекордна гаранция още в началото беше пуснат един от ключовите бизнес партньори на Васил Божков – Александър Тумпаров. Той останал лоялен и не е правил самопризнания. Жената на Божков Елена Динева стоически изтърпя 8 месеца в ареста, но не е предала покровителя си. Обвинение в началото беше повдигнато и на математика и учен Борис Бекяров, който живее във Виена. За него се знае само, че е задържан на летището там, на път за Лондон. Впоследствие обаче така и не беше екстрадиран в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html