неделя, 28 април 2024 г.

Министърът на икономиката във война с Управителния съвет на ББР

Кирил Петков, сн. бТВ/Ладислав Цветков

Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е отказал да предостави на Одитния комитет кредитните досиета, оплака се на нарочно свикана пресконференция служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той цитира и „мотивите“ за отказа – „информацията за досиетата е готова, но няма да ви я дадем“.

„За мен това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до този момент в този процес, и се надявам с техните функции в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета“, обяви Петков.

„Искам тази банка да заработи перфектно до края на този мандат. Това е задачаката на моя мандат. Ако Одитният комитет няма достъп до информацията, тази стъпка не може да бъде направена“, допълни Петков.

Аз като орган в момента не мога да ги задължа да направят нищо, за това се надявам БНБ да ги задължат, уточни Петков.

„Ние нямаме време да си играем на показал, не показал. Искаме веднага да вкараме цялата ликвидност в помощ на малкия и средния бизнес“, каза още министърът.

Той се похвали, че ББР е много ликвидна в момента и изглежда напълно стабилна и в перфектно финансово състояние.

„В този момент нашата задача, която ще чуете до края на седмицата, е да имаме една обща програма всичките институции, от които можем да финансираме малките и средни предприятия, да имат едни общи правила“, каза Петков.

По-късно от ББР отговориха на обвиненията на икономическия министър, като казаха, че УС е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет, съобщават от финансовата институция.

„В допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка“, се казва още в съобщение до медиите.

Правомощията на Одитния комитет са публикувани в официалната интернет страница на ББР: https://bbr.bg/bg/n/nov-oditen-komitet-e-naznachen-v-bbr/

„С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции“, се казва още в съобщението на ББР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html