понеделник, 29 април 2024 г.

Ето защо гласуването само с машини е дискриминация

Румен Ненков, кадър бТВ

Изцяло машинно гласуване на изборите е дискриминационно, защото има възрастни хора, които чисто психологически ще искат да гласуват с бюлетина, обяви пред бТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„Освен това само в големите секции ще е задължително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласува на хартия“, посочи юристът.

Веднага след приетата важна промяна в Изборния кодекс от партия ГЕРБ поискаха Конституционният съд да се произнесе дали изцяло машинният вот нарушава правата на избирателите. Възможно е КС да се произнесе след изборите на 11 юли и това да доведе до спорове и жалби по изборните резултати, смята Ненков.

Само с призиви за промяна не може да има висока избирателна активност, с тези изменения избиратели ще се откажат да пуснат вота си. Над 70% гласуват с хартия. Ако се докаже дискриминация, това е нарушение. В съдилищата въведохме компютри и беше трудно, обясни Румен Ненков.

Ненков обърна внимание и на рисковете за гласуване с машини. „Считате ли, че има техника, която не може да бъде манипулирана?“, запита той, давайки за пример пробиви дори и в Белия дом.

По думите му 45-ото народно събрание е направило измененията в Изборния кодекс с ясното съзнание, че животът му е кратък и предстоят нови избори. Ако сега КС вземе решение против машинното гласуване, то ще е при неработещ парламент. А ако КС реши да се произнесе след изборите, то може да има обжалване на резултатите от някои от участниците.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html