събота, 4 май 2024 г.

България измъкна 1:1 от участник на Евро 2020

България започна с равенство серията си от контроли срещу участници на Евро 2020. Селекцията на Ясен Петров направи 1:1 със Словакия в мач, който се игра в Австрия. Атанас Илиев вкара попадението за нашите, а Ласло Бенеш бе точен за словаците. Нападателят на „Ботев“ (Пд) и защитникът на ЦСКА Иван Турицов направиха своя дебют за представителния тим.

Българите изнесоха изключително силно първо полувреме, в което създадоха няколко чисти положения, като веднъж уцелиха и гредата чрез Кирил Десподов. Това стана в петата минута след центриране на Васил Божиков, при което нападателят на „Лудогорец“ засече топката с глава.

В деветата нашите вече водеха в резултата. Краев пусна дълъг, но неточен пас по дясното крило. Десподов обаче спринтира и отне топката от противников играч, след което навлезе в пеналта и подаде към непокрития Атанас Илиев. За него остана само да засече по земя от непосредствена близост за 1:0. Това бе първо попадение за Атанас Илиев с националния екип.

Словакия възстанови равенството в 27-ата минута. Турицов проспа едно на пръв поглед безобидно центриране, при което Ласло Бенеш овладя топката и с диагонален шут по земя я прати в мрежата зад Даниел Наумов за 1:1.

В 70-ата минута страхотен изстрел на Доминик Янков беше майсторски отразен от резервния вратар на словаците. Съперникът отговори с неточен шут на Вавра. Последва грешка на Антов, от която Стрелец не успя да се възползва.

Антов предотврати опасност пред нашата врата в 81-ата минута, а при последвалото центриране словаците отново не успяха да стигнат до втори гол. Удар на Стрелец рикошира в защитник излезе отново в ъглов удар. В 86-ата Карагерен получи подаване зад защитата на Словакия и стреля, но не уцели добре топката, която мина високо над вратата. В 88-ата минута финалистът на Евро 2020 имаше отличен шанс да стигне до успеха. Жирка беше изпуснат от Антов, но изстрелът му беше отразен от Николай Михайлов.

Следващата проверка на „лъвовете“ е на 5 юни срещу Русия в Москва.

„Доволен съм от началото, и от битката, която дадохме. В първите минути можехме да водим с повече, играхме добре и в края на мача. Срещнахме сериозен противник, който се готви за европейското първенство. Имаше промени в състава, млади играчи имаше на терена. Смятам, че има израстване в нашия отбор. Направихме доста елементарни грешки, които са плод на младостта. Сега градим отбор. Днес решихме да експериментираме, защото това са контролни срещи. Даваме шанс на всеки, търсим игровия си облик. Имам определени изисквания – идва един момент, когато започват грешките, когато дойде умората. Момчетата го знаят това. Във футбола винаги излизат проблеми, винаги ще търсим как да ги разрешаваме. За мача с Русия трябва да видим дали нямаме контузени, не знаем какво е състоянието на Иван Турицов. Ще дадем възможност на свежи хора. Дай боже да победим Русия“, коментира селекционерът Ясен Петров.

„Спазихме всички указания на треньора. Можехме и да спечелим, след като пропуснахме доста ситуации в начало на мача. Направихме една грешка, от която ни вкараха гол. През втората част отстъпихме инициативата, защото има умора – много момчета сме играли допреди една седмица. Аз давам всичко от себе си и мисля, че оправдах доверието на треньора. Ще се радвам да продължа така”, обяви голмайсторът Атанас Илиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html