събота, 4 май 2024 г.

Ансамбълът е шампион за сезона в Световната купа (обновена)

Ансамбълът на България в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова е шампион за сезона в Световната купа по художествена гимнастика. Българките завоюваха трите големите световни купи, както за многобоя, така и за съчетанията с пет топки, и 3 обръча и 2 чифта бухалки. Общо през сезона се провеждат четири кръга от Световната купа – в София, Ташкент, Баку и Пезаро и накрая според спечелените точки се прави генерално класиране. Световните и европейски първенства, както и веригата Гран при са абсолютно различни състезания от Световната купа.

Момичетата на старши треньора Весела Димитрова и на помощник-треньора Михаела Маевска бяха безапелационно най-добри в рамките на целия сезон. Ансамбълът на България по художествена гимнастика, на който се възлагат големи надежди за олимпийските игри в Токио, записа отстъпление единствено по време на състезанието за Световната купа в Пезаро (Ит). В събота грациите спечелиха сребърни медали, след като останаха зад включилия се в турнира фаворит Русия.

В неделя момичетата на треньора Весела Димитрова  отбелязаха чувствителен срив в резултатите и останаха без медали и в двата финала. В съчетанието с 5 топки българският ансамбъл получи оценка 42.800 и зае пето място след допусната грешка. На първо място се класира Италия (46.950), пред Русия (45.350) и силния ансамбъл на Япония (43.800). „Това е първото съчетание, в което нашите момичета допускат грешка, не са машини, все пак!“, бе коментарът в профила във „Фейсбук“ на федерацията ни по художествена гимнастика.

Във второто съчетание за деня – за три обръча обръчи и два чифта бухалки, петорката ни се представи една идея по-добре и зае четвърто място (41.100). Златото отново е за Италия (44.150), среброто е за Русия (43.200), а бронзът – за Израел (41.600).

В индивидуалните състезания не участваха най-силните ни представителки – Боряна Калейн и Катрин Тасева. С оценка 20.750 Татяна Воложанина остана на седмо място на лента. Тук първа е рускинята Арина Аверина (24.700). Стилияна Николова пък зае осмата, последна позиция на бухалки с 22.400. Златото тук отново е за Арина Аверина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html