петък, 3 май 2024 г.

Атанас Атанасов подслушвал американското посолство през 1997–1999 година

Атанас Атанасов: Службите са подслушвали 32 политици - DUNAVMOST.com

Лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов е подслушвал много активно американското посолство в периода 1997-1999 година. Това разкритие направи бившият вътрешен министър Румен Петков пред Нова телевизия. По това време Атанасов бе първо главен сектерат на МВР, а впоследствие бе назначен за шеф на Националната служба „Сигурност“, предшественик на сегашната ДАНС.

„Атанас Атанасов, „Демократична България“ и ГЕРБ нямат право да говорят за политическо подслушване. Атанасов като шеф на НСС е подслушвал и следял американското посолство начело с посланика месеци наред така, както и Григор Шопов не го е правил“, каза Румен Петков. През този период посланик на САЩ в България бе Ейвис Боулън. НА 8 май 1997 година тя изпраща доклад до Държавния департамент, в който описва тогавашния премиер Иван Костов като „арогантен, авторитарен и склонен към непредсказуемо поведение“. Според различни източници в НСС са научили за този доклад и това е дало повод да започне подслушване на американското посолство.

Според Румен Петков не само американците са били подслушвани, но и политици от БСП. „Това бяхме аз, Димитър Калчев, Костадин Паскалев, няколко кметове на ДПС, без всякаква аргументация. Не огласих тази проверка, защото името ми фигурираше вътре. Това е един от най-грозните актове на политическа полицейщина“, каза още Румен Петков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html