събота, 4 май 2024 г.

Филмовият фестивал „Златната липа“ стартира в Стара Загора

Филмовият фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде открит тази вечер с пъстро шествие, което ще премине през централната улица на Стара Загора. Начело ще застанат мажоретки, след тях градския духов оркестър и десетки любими актьори, режисьори, както и членовете на международното жури, предаде БТА.

Церемонията ще продължи в Държавната опера в Стара Загора. Пред гостите ще бъде представен състава на международното жури с председател – кинокритика проф. Божидар Манов. Тази година в журито са включени рускинята Елена Морозова, полякът Филип Байон, французинът Антоан Рембо и румънецът Богдан Морешано. По традиция ще бъде връчена и наградата „Златна липа“. Тази година нейн носител ще бъде актьорът Владимир Пенев. На следващия ден той ще засади свое дръвче в Алеята на липите пред Операта.

Конкурсната програма ще бъде открита с прожекцията на българския филм „Рая на Данте“ на режисьора Димитър Радев. В главните роли зрителите ще видят Владо Пенев и Радина Боршош. След едногодишната пауза заради пандемията киноманите ще имат възможност да видят 9 нови ленти до 2 юни в залата на операта в Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Прожекциите ще бъдат безплатни. Операта разполага с 600 места и ще бъдат раздадени на публиката 300 безплатни талона. Залата на библиотеката е с 140 места. Затова разпоредителите ще предлагат 70 талона. Организаторите ще спазват всички противоепидемични мерки. По време на кинопрожекциите зрителите ще бъдат с маски.

По думите на директора на фестивала Магдалена Ралчева, една трета от филмите са български. Като добавим към тях и късометражните ленти в детския раздел на фестивала, създадени от ученическите школи в Стара Загора, процентът на българско кино ще се окаже още по-значим. 40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното Осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа“. Тази година акцентът пада върху различността и толерантността – както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид; към различната етническа или религиозна принадлежност; към различния начин на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят. Безспорен интерес ще предизвикат прожекциите на новата родна комедия „Като за последно“ с номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. Партнират им цяло съзвездие любими родни актьори.

Кинолентите ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни – от 29 май до 2 юни в залите на Държавната опера в Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, при спазване на всички мерки срещу пандемията. Между тях петчленното международно жури ще има задачата да определи победителите за наградите „Златна липа“ в категориите: „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добра мъжка роля“ и „Най-добра женска роля“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html