неделя, 5 май 2024 г.

Нова ботаническа градина ще радва жителите и гостите на Русе

Русенският университет „Ангел Кънчев“ откри с тържествена церемония своята Ботаническа градина.

Това е успешен финал на инициативата на университета и Аграрно-индустриалния факултет градът ни да има отново Ботаническа градина.

Първата ботаническа градина в България е открита в Русе през 1887 г. към опитното поле на „Образцов чифлик“, затвърждавайки славата му като „град на първите неща“.

Миналото лято ръководителят на проекта д-р Петя Ангелова заедно със студенти от специалност „Растениевъдство“ изследват разнообразието на флората в парка на Русенския университет. Те установяват, че комплексът притежава богата колекция – повече от 300 вида чуждоземни и местни растения. В Ботаническата градина могат да се видят видове, засадени още преди Освобождението, като най-старото дърво в парка е на 180 години. Разнообразието е голямо – както растения, типични за местната флора, така и видове с чуждестранен произход. Вечнозелените дървета пред новия учебен корпус са подарък от Китай и са символ на дружбата между двете държави. Ботаническата градина е реализирана в крак с новите технологии – всяко растение има QR код, който след сканиране с телефон дава любопитна информация за вида.

Проектът предвижда и обогатяване на разнообразието съвместно с дарители, като всеки желаещ може да засади дърво. Единственото условие е да няма такова растение в парка. Най-голямата мечта на възродителите на Ботаническата градина е тя да има собствена оранжерия. През юли започва и Лятна академия за малките русенци, които обичат растенията. Предстои издаване на книжка-определител, която ще представи забележителни растителни видове и много информация за любознателните. Тя ще бъде представена на Международното младежко експо на 9 юни.

На официалната церемония по откриването присъстваха кметът на Русе Пенчо Милков, областният управител Борислав Българинов, заместник-кметът Енчо Енчев и началникът на РУО – Русе Росица Георгиева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html