неделя, 5 май 2024 г.

Доц. Антони Гълъбов: Опитът за широка лява коалиция се провали

„Засега онова, което изглежда сигурно, е, че има сериозно желание да се демонстрират различни лица. Имаме заявления от политически лидери, че няма да се явяват в листите. Имаме някакъв опит за търсене на по-приемливо политическо предложение. Съвсем друг въпрос е доколко българските граждани разпознават това като автентично усилие от страна на политическите партии или просто като резултат от конкретна конюнктура.“

Антони Гълъбов

Това коментира по БНР политологът Антоний Гълъбов.

Той смята, че за някои от политическите субекти кампанията ще бъде много важна както в положителен, така и във възможен негативен смисъл. Според него опитът на „Има такъв народ“ за отваряне и по-честото участие на техните представители в останалите медии извън корпоративната им медия, едва ли ще доведе до сериозен прилив на подкрепа към тях.

„Опитът за широка лява коалиция според мен се провали, тъй като аргументът, който г-жа Нинова посочи през тази седмица – за това, че подписите вече били събрани и нямало как да се променят параметрите на коалицията – не е сериозен. Когато говорим за коалиция, която носи името на само една от партиите в нея, очевидно не става дума за политическа коалиция, а по-скоро за търсене на някакъв комуникационен ефект“, категоричен бе Антони Гълъбов.

Според него имаме много ясно изразена борба за разпиления протестен вот вляво и приблизително същия процес по отношение на протестния вот сред националистическите формации.

Протестният вот е една много ясна категория в политическия анализ – избирателите на една партия, които решават да подкрепят друга партия в същото поле, която няма шанс да участва в парламента, за да покажат на своето ръководство, че не са доволни от тях, смята политологът. „Точно този ефект нямаме сега при ГЕРБ – имаме сравнително слаб вътрешнопротестен вот. Може би заради действията на служебното правителство“, обясни доц. Гълъбов.

Той очаква  „Изправи се! Мутри вън!“ да имат по-слаб резултат, „тъй като не смятам, че техните избиратели са скандализирани от начина, по който хората говорят по между си. Техните избиратели очакват точно подобен тип поведение. Подкрепиха ги именно заради този стил на публично поведение. Но не съм убеден, че ще повторят изборите“.

„Отминаха малко повече от две седмици от назначаването на служебното правителство. За тези две седмици имаме ясно изразена заявка от страна на служебните министри, свързана с подмяна на кадрите на високо административно равнище. Подобна промяна на висшата държавна администрация, за мандат от два месеца, изглежда нелогично и по-скоро говори за друг тип амбиция.

По отношение на г-н Рашков, проблемът е много сериозен, защото независимо от опитите да бъде замъглена картината, самият избор на човек, който е с отнет допуск до класифицирана информация, не само за министър на вътрешните работи, а за вицепремиер, който наблюдава сигурността, е провокация. Няма съмнение, че нашите партньорски служби оценяват това еднозначно. Това говори за определен тип отношение до достъпа до информация в България. А това, което чухме от г-н Радев от Рим, че той не бил информиран за този факт, е също толкова несериозно като твърдение, тъй като допускът на г-н Рашков е отнет преди повече от две години“, заяви накрая доц. Антони Гълъбов. .

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html