вторник, 30 април 2024 г.

Първите доказателства, че „Божията частица“ съществува

Славата на Големия адронен колайдер е способността му да разкрива онези велики тайни, които никой световен ускорител не успява. Свръхамбициозната задача на колайдера бе да докаже съществуването на неуловими субатомни частици, наричани още Божията частица.

Но има един клас частици, които никой никога не е откривал пряко, въпреки че ги произвежда в изобилие. Това са неутрините, малки елементарни частици с почти нулева маса, взаимодействащи толкова неуловимо с материята, че си плават незабелязано от масивните прецизни детектори на ускорителя, съобщава Sciance News.

В един от поредните експерименти за тестване на концепцията бяха забелязани и първите първите косвени доказателства за взаимодействия на неутрино, тоест за самото му съществуване.

Това е първият поглед към неутрино, произведени чрез специална технология в сблъсък на частици. Физиците са открили неутриното чрез разбиване на лъча светлина в неподвижна цел, а не при директни сблъсъци.

За да уловят взаимодействащите неутрино, изследователите са използвали детектор, съдържащ филми, подобни на тези, ползвани във фотографския филм. Когато заредена частица премине през филм, тя оставя след себе си маркировка на пистата там, където е била. Неутрините, които нямат електрически заряд, не оставят следи в детектора. Но когато едно неутрино взаимодейства с материята вътре в детектора, то произвежда изблик на заредени частици, които сочат към неутрино като техен източник.

След като са изчисляват колко от засечените следи може да се дължат на други частици, които могат да имитират неутрино, изследователите съобщават, че са уловили около шест неутрино-взаимодействия.

Колайдерът е спрян за профилактика и ще започне да действа отново през 2022 г., когато се очаква да бъдат открити още около 10 000 неутрино до 2024 г.

Неутриното са енергийни частици, произведени от експлодиращи звезди, които преминават през Земята и през всякаква материя. Каква е връзката им с антиматерията предстои да видим. Идеята в началото на работата на Големия адронен колайдер бе наречена „напълно щура“ от много учени. Оказва се, че идеята не е била чак толкова луда. Това ще бъде едно от най-великите открития в експерименталната физика, което ще отвори вратите към нова епоха в разбирането на Вселената, а и на човека.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html