неделя, 5 май 2024 г.

Кризата с шефа на ДАНС влиза в Конституционния съд?

Правителството предлага шефа на ДАНС Димитър Георгиев за нов мандат - Lex.bg News

Конституционният съд може да разреши казуса около смяната на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, смятат юристи. Anteni.bg разговаря с прависти, според които президентът Румен Радев е нарушил основния закон на държавата, като е наредил рокадата на върха в Държавната агенция по национална сигурност. В Закона за ДАНС е записано, че президентът издава указ за назначаването на началника на службата за срок от 5 години, но предложението се прави от правителството. Тук са изброени няколко норми, при които пълномощията на шефа на службата могат да бъдат прекратени. „Смисълът на тези норми е изборът да се прави от Министерския съвет, който от своя страна е избран от представляващото народа Народно събрание. Правомощието на президента е само да приеме или отхвърли този избор“, коментира бившият съветник на президента Желю Желев Михаил Иванов.

Днес обаче България се управлява от служебно правителство, а не такова избрано от парламента. То е назначено от държавния глава Румен Радев и му е подчинено. „Това означава, че уволнението на досегашния и назначаването на новия председател е еднолично дело на Румен Радев. Така се стига до ситуация, при която може да се говори за грубо нарушение на Конституцията и законите на страната от президента. Преценката за това е на Конституционния съд“, завършва Иванов.

Други юристи обаче смятат, че служебният кабинет има всички правомощия на обикновено правителство, избрано от парламента. Кабинет, назначен от държавния глава, няма право на две неща – да изпраща българска армия в чужбина и да тегли заем. За тях се изисква одобрение от Народно събрание. Уволнението на шефа на ДАНС е административен акт, за който Румен Радев не носи никаква отговорност. Това е изцяло в прерогативите на правителството, смятат експерти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html