вторник, 30 април 2024 г.

УЕФА изхвърля „Реал“, „Барса“ и „Юве“ от ШЛ

УЕФА започна дисциплинарна процедура срещу „Барселона“, „Реал“ (Мадрид) и „Ювентус“ във връзка с участието им в провалената Суперлига, която разбуни духовете във футбола. Турнирът бе учреден на 18 април от 12 тима, но в рамките на около 72 часа 9 от тях – „Ливърпул“, „Арсенал“, „Челси“, „Манчестър Сити“, „Манчестър Юнайтед“, „Тотнъм“, „Интер“, „Милан“ и „Атлетико“ (Мадрид), обявиха своето оттегляне.
От УЕФА съобщиха, че са стартирали дисциплинарна процедура срещу трите клуба-лидери на Суперлигата заради „потенциално правно нарушение“. „Барселона“, „Реал“ Мадрид и „Ювентус“ все още не са се отказали от проекта.
В началото на месеца останалите 9 клуба се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Освен това всеки един от тях прие, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект подобен на Суперлигата.
Според El Partidazo de COPE УЕФА възнамерява да изключи „Реал“, „Барса“ и „Юве“ от Шампионската лига. В такъв случай клубовете вероятно ще се обърнат към Спортния арбитражен съд (CAS). Ако изгонването им от ШЛ бъде подкрепено, трите свободни места ще бъдат запълнени от клубове, завършили в Ла Лига и Серия А извън четирите най-добри. В Испания това са „Реал Сосиедад“ (5-о място) и „Бетис“ (6-и), в Италия – „Наполи“ (5-и).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html