събота, 4 май 2024 г.

Защо вътрешният министър Бойко Рашков е с отнет достъп до тайните на държавата?

Напрежението между служебното правителство и шефовете на служби достигна нов връх днес, след като шефът на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев обяви, че силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, и намекна, че това ще му попречи да изпълнява задълженията си. В пространно изявление пред медиите – едно от много редките му появявания пред микрофони, Димитър Георгиев повтори тезата, развивана в последните дни от представители на досегашната управляваща партия ГЕРБ, че идеята за смяната му се дължи на разкритата мрежа от руски шпиони в страната. Той отхвърли като неприемливи аргументите на правителството – „заради накърняване престижа на службата и политически действия“. В хода на изявлението си Георгиев вметна: „Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация.“

Така новата власт в лицето на служебното правителство, назначено от Румен Радев, изпадна в деликатна ситуация. Човек на един от най-висшите постове в държавата няма право да чете тайни документи, включително и такива от партньорските служби от Европа или НАТО.

Версиите защо Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация се основно две: разкриване на такава информация пред хора, които нямат право да я научават, или дело от прокуратурата. В действителност преди години Рашков бе шеф на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства. Преди няколко дни той призна, че тогава срещу него е имало образувано дело, в което той бе подозиран в опит да организира подслушване на политици и обществени фигури. Тогава обаче от прокуратурата отрекоха, че има заведено дело, което означава, че на Рашков не му е отнеман достъпът до класифицирана информация по тази линия.

Факт е, че медийни публикации отпреди две години разкриха за готвен „Бръмбаргейт – 2“, като освен Рашков тогава бе намесено и името на зам.-председателя на ДАТО – Държавната агенция за технически операции. Именно тя поставя бръмбарите в кабинетите и апартаментите на лицата, които трябва да бъдат подслушвани.

Според различни източници Рашков и Бисер Борисов са се срещали два пъти в последните седмици, след като първият бе назначен за вътрешен министър. Дори се твърди, че Борисов е носел в кабинета на Рашков в МВР документи, а преди това същият кабинет е бил проверяван за подслушвателни устройства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html