сряда, 1 май 2024 г.

Децата вече ще учат: България е съществувала поне 200 години преди 681 г.

България е съществувала поне 200 години преди 681 г. Това ще учат от новото помагало по история „Моята България“ децата след 5. клас. Това казва доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания на БАН и директор на историческия музей в Перущица по Дарик.

Сензационен факт е, че има запазен договор от 480 г., подписан от българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон. Според гръцкия историк Йоан Антиохийски Зенон извикал българите за съюзници (ок. 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава, категорична е доц. Вачкова.  За признаване на една държава  в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили  в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България.

В наши дни стават все по-добри разчитания на историческите извори и все повече учени започват да говорят за автентичната българска история, неповлияна от въздействието на различни фактори и чужди школи. Българската академия на науките има специален сайт, на който могат да се видят различни извори, а историците имат свободата да публикуват изследванията си, свързани с тях.

Тя е и съавтор на новото учебно помагало,  което представя на широката публика  интересни факти за историята на народа ни, от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система у нас. Някои от  доказателства се публикуват за първи път.

Немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, оттам и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка – това са тази на траките на Балканите и на етруските племена  на Апенинския полуостров. Така доц. Вачкова отговори на въпроса защо темата за цивилизацията на траките е табу, както и фактът, че те са имали писменост.

Гръцките извори обаче са тези, които никога не забравят да споменат, че писмеността им не е от финикийците, а от траките. Факт е, че свети Йоан Златоуст проповядва на тракийски език, а Константин Кирил Философ в своята реч в защита на славянската писменост също изброява  създателите  на гръцката азбука – всички те са древни тракийски мъдреци, твърди доц. Вачкова.  Редица изследователи доказват как се развива писмената система на нашите деди до времето на светите братя Кирил и Методий. Според нея съвременните жители на България несъмнено сме потомци на траките – факт, който дълго се неглижира от науката у нас.

Като византолог доц. Вачкова доказва и тезата, че византийските императори Лъв I Бес, Максимин Трак и Константин Велики имат тракийски произход. За Максимин Трак всеки любител на историята е чел, че той не е имал знатен произход и неслучайно се нарича Тракиецът, а според изследователката не е случайно и името на Лъв I Бес. Известно е, че имената на римските императори са подсказвали техния произход, а едно от най-известните тракийски племена по нашите земи са бесите.

Неотдавна български и италиански учени се заеха да установят какво се крие в гените на съвременните българи и стигнаха до смайващи резултати. Но и до един риторичен въпрос – дали точната наука генетика със своите необременени от емоциите данни ще успее да пребори идеологическите наслоения в историята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html