вторник, 30 април 2024 г.

Могат ли ваксинирани да се разболеят от „индийския“ вариант на ковид

Вариантът SARS-CoV-2, известен още като „индийски вариант“, беше докладван за първи път в Индия в края на миналата година.Той се разпространи в десетки други страни – включително САЩ, Сингапур и Обединеното кралство, където стана доминиращ в някои региони .

Оттогава изследователите са идентифицирали три подтипа, всеки с малко по-различен генетичен състав.

Сега те бързат да разследват тези варианти и да разберат как те биха могли да повлияят на разпространението на пандемията в страни, където са се утвърдили. Остават ключови въпроси за това колко бързо могат да се разпространят вариантите, техният потенциал да избегнат имунитета и дали причиняват по-тежко заболяване.

Голяма част от това изследване е под формата на стандартна епидемиология – потвърждаване на случаите на COVID-19 чрез тестване, идентифициране на вариантите, отговорни за инфекции, и кръстосано препращане на тези данни към клиничните симптоми на хората и статусите на ваксинация. Учените могат също така да получат прозрения от данните за геномно секвениране, като идентифицират кои мутации присъстват в подтиповете и ги сравняват с мутации в по-ранни варианти, чието поведение е по-добре разбрано.

Индийски шаман изпълнява ритуал срещу болест

„Разглеждам отделни мутации, тъй като всяка от тях има индивидуални свойства, които според нас могат да придадат по-висока предаваемост“, казва Джулиан Танг, консултант вирусолог от Кралската лечебница в Лестър, Великобритания. Повишената предаваемост – мярка за това колко бързо вариантите могат да се разпространят от човек на човек – може да ускори огнищата, което би могло да окаже по-голям натиск върху здравните системи и контрамерките като ваксинационните програми. Например един от вариантите има мутации, които според Танг са свързани с повишена преносимост. И двете мутации променят шип протеина, който вирусът използва, за да влезе в човешките клетки.

Остават някои ключови неизвестни, включително колко по-бързо се разпространяват мутациите от другите варианти, като един от тях,вариантът B.1.1.7, установен в Обединеното кралство и много други страни. Според учените тя може да бъде с 50% по-голяма, но може да бъде и с 10% по-голяма или с 60–70% по-голяма. Ще разберем много неща, като видим какво ще се случи през лятото, уточняват учените.

Установяването на това ще им позволи да изградят по-точни модели на ефектите, които вариантите могат да имат върху огнищата в страни, където те стават доминиращи, включително Обединеното кралство. Проучванията за ефикасност на ваксините обикновено се фокусират върху способността да се предотвратят тежки заболявания и смърт. Но също така е важно да се знае дали ваксинираните хора биха могли да се заразят с „индийския вариант“, без да се разболеят, и да го предадат.

Nature

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html