четвъртък, 2 май 2024 г.

Минеков неграмотен като предшественика си Банов

Велислав Минеков. Снимка: OFFNews

Министърът на културата в служебното правителство проф. Велислав Минеков се оказа неграмотен като предшественика си – скандалният Боил Банов.

Настоящият шеф на културата изпратил 63 грамоти за 24 май до лауреатите на най-високите награди за принос в културата – „Златен век“. По ирония на съдбата – с такъв тюрлюгювеч министър честити 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Те са със слети думи, повторения на фрази и практически без смислово съдържание и с правописни грешки. От МК обявиха, че 4-5 човека във ведомството са гледали грамотите и не са видели грешките. От екипа на Минеков поднасят извинения и допълват, че вече са поръчали нови грамоти без грешки.

Гафът на служебния министър на културата не е сефтето на неграмотността във ведомството. Предшественикът му Боил Банов също забърка сериозен скандал като публикуваха проект на неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г. Документът се появи с десетки груби правописни и пунктуационни грешки в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерство на културата. Тогава не стана ясно кои са сгафилите чиновници.

Боил Банов вдигна ръце от културата и хората на културата също вдигнаха ръце от Боил Банов

В края на миналата година неграмотно писмо на парламентарната комисия по култура и медии в 44 НС се появи публично. С него от името на депутата Калин Вельов – член на комисията, се канят шефовете на културните институции в Стара Загора на среща на 6 октомври. В краткия текст бяха открити 10 правописни, пунктуационни и стилистични грешки в краткия текст. В поканата предизвиква размисъл и следната фраза: „ … сме поставени да преодоляваме трудности, ставащи все по-ненужно непосилни за преодоляване“, заради която всеки нормален човек би се запитал тази комисия въобще правила ли е нещо досега.

През 2012 г. пък ведомството спря своя обществена поръчка за организирането и провеждането на нови културни фестивали у нас. Тогава освен недомислиците в процедурата, чиновниците сътвориха и над 100 правописни грешки в текста й.

Заради многото гафове, включително и по отношение на грамотността и стилистиката, през последните години често се цитира в публичното пространство Радой Ралин с прословутата му реплика „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html