петък, 3 май 2024 г.

Българи ще гласуват с машини в 24 държави по света

Светлан Стоев, служебен министър на външните работи, кадър Нова телевизия

В предстоящите избори на 11 юли ще бъдат разкрити 57 секции в 67 държави. В 24 от тях ще има машинен вот, обяви на пресконференция служебният министър на външните работи Светлан Стоев. Над 3 000 българи ще участват в секционните избирателни секции в чужбина.

Стоев представи на пресконференцията екипа и приоритетите си.

Възстановяване на доверието и диалога с РС Македония е основен приоритет за МВнР, заяви министър Стоев. Сред останалите приоритети на Външно министерство ще бъдат диалогът и създаването на контакти и приятелства за защита на националните интереси на България.

Веруюто, което ще изповядваме, е приемственост и предвидимост на действията, каза служебният вътрешен министър Светлан Стоев.

Той ще има двама заместници – Румен Александров с ресор европейски политики и Зарица Динкова с ресор политики за развитие и Плана за възстановяване.

Тази сутрин в 9 ч. е проведена среща между директора на Генерална дирекция „Двустранни отношения“ Василий Такев с посланика на Беларус у нас по повод отклоняването на пътническия самолет в Минск. Това съобщи в отговор на въпрос на БНТ министър Светлан Стоев.
Виждате, че и в рамките на Европейския съвет тази тема влезе без да е предвидена, като тема номер едно и се взеха решения, свързани с възприемането на санкции, които да бъдат приложени в буквално близките дни, обясни министърът.
Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета, се получава и въпросът за личните данни на пътниците – кой ги получава, кой има право да разполага с тях, така че сме изправени пред ново предизвикателство, допълни министърът.
Той отново потвърди, че на борда на самолета не е имало български гражданин, каквато информация имаше първоначално.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html