вторник, 30 април 2024 г.

Андрей Райчев обясни защо ГЕРБ страдат и нямат полезен ход

Андрей Райчев, кадър бТВ Архив

ГЕРБ са под бомбардировка. Те винаги са доминирали в медиите, но все повече лоши неща се чуват за тях от медиите и това за тях е много необичайно. Изнервя ги и понякога грешат от нерви. Те просто трябва да изчакат, това е неизбежен период, заяви пред бТВ социологът Андрей Райчев.

Според него реалният проблем на ГЕРБ е, че нямат съюзник. Той даде пример с БСП, които навремето също изпаднаха в такава ситуация. „Никой не иска с ГЕРБ. Какво чакат те? Да станат пак мнозинство? Това няма да се случи. Те чакат така да се случи с техните противници, че някой да поиска с тях. Тази ситуация обаче не е няколкомесечна, а няколкогодишна“, смята социологът.

Политологът Димитър Ганев се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че ГЕРБ очевидно са в отбранителна позиция и това няма да спре. Според него те трябва да се заредят с търпение.

Двамата коментираха и новосъздалата се коалиция между ВМРО, „Воля“ и НФСБ. „Никога в политиката едно плюс едно не е равно на две. Най-важното нещо в една такава коалиция не е аритметичният брой, защото част от гласоподавателите на ВМРО не биха приели коалиция с „Воля“ или пък симпатизантите на Марешки не харесват ВМРО. Това автоматично води до отлив от избиратели. Има коалиции, които намаляват подкрепата. Има и такива, които я увеличават. Проблемът на тази коалиция е, че няма силен разказ“, на мнение е Димитър Ганев.

„В момента се опитват да кажат – лидерите крачка назад, което е силна теза, но въпросът е дали това ще даде силен ефект, който ще подобри резултатите им. Според мен им трябват и други тези“, допълни политологът.

Според Андрей Райчев тезата „лидерите назад“ ще е печеливш ход в този случай. „Същото се отнася и за Борисов. Идеята на ГЕРБ в момента е мълниите да падат върху Даниел Митов и вътрешните играчи да не се хабят. Според мен той ще е и кандидат за президент. В този смисъл и тук има крачка назад“, смята Райчев.

Според него независимо кой е кандидатът за президент на ГЕРБ, той ще загуби и очевидно ГЕРБ няма да жертва силен играч.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html