неделя, 5 май 2024 г.

Светът настръхна заради арестуван от самолета беларуски опозиционер

Роман Протасевич, сн. Асошиейтед прес

Реакции на изключително възмущение тръгнаха в Европа и по света след принудителното отклоняване и приземяване в Минск на редовен полет от Атина за Вилнюс. Самолетът вече се приземи в Литва, но без беларуския журналист Роман Протасевич, който беше прибран от властите в родината си.

На борда е имало и един български гражданин. Беларуските власти обясняват действията си с получена бомбена заплаха. Българското външно министерство осъди ареста на Протасевич и призова той незабавно да бъде освободен. В Беларус той е задържан по обвинения за организиране на масови безредици и разпалване на социална омраза заради отразяването на протестите в Беларус в Инстаграм.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че отговорните за отвличането на самолета трябва да бъдат санкционирани. Говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди, че европейските лидери ще обсъдят на срещата си днес и утре налагането на допълнителни санкции за Беларус. Съединените щати също остро осъдиха задържането на опозиционен журналист и призоваха за спешна среща на Съвета на Международната организация за гражданска авиация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html