понеделник, 29 април 2024 г.

Просветният министър успокои учениците за следващата учебна година

Николай Денков, кадър бТВ

По-ранно започване на следващата учебната година не е планирано. Такова би било свързано с много тежка организация, заяви пред бТВ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

На въпроса дали ще започне присъствено учебната година, той отговори: „Нагласите са ясни, ако няма опасност за здравето на децата, ще започне присъствено. Зависи от здравната обстановка, това никой не може да го предскаже днес“.

По думите му повече яснота ще има най-рано в последните дни на август.

Относно онлайн обучението през изминалата учебна година служебният министър коментира, че на много места тя е била по-подготвена от предходната година. На места обаче има изоставане и ръст на напусналите предсрочно ученици, уточни той.

Денков напомни, че в началото на мандата си като служебен министър е анонсирал анализ на онлайн обучението по места и по възрастови групи какво е реалното състояние и какви мерки трябва да се вземат. Той се надява анализът да приключи до края на мандата на служебното правителство.

Междувременно Министерството на образованието и науката разпространи обръщение на Николай Денков, с което той честити 24 май на всички просветители – учители, учени и преподаватели, български творци, хора на словото и на духа, както и деца, ученици, студенти и техните родители.

„Днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея.

Честит празник на всички просветители! Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала.

А напредъкът би бил невъзможен без учените – без умовете, които не просто виждат, но и създават бъдещето. Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се обединяват хора и идеи, за да разширят границите на човешкото познание и да намерят решения на глобалните обществени задачи. Затова специално поздравявам представителите на научната и академичната общност по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, упорство и постоянство, за Вашето визионерство и усърдие. Признателен съм, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката.

През последната година цялата ни образователна система – всички педагогически методики, знания и умения бяха изправени пред тежко изпитание. Пандемията от COVID-19 буквално за една нощ изпрати Вас – учителите и преподавателите, на бойната линия почти наравно с лекарите. Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства.

За всички нас това беше за първи път. Не само за учителите и за децата, но и за родителите, без чиято помощ образователната система още по-трудно щеше да се справи. В тази безпрецедентна ситуация родителите повярваха в преподавателите. Учиха заедно с децата си и направиха дори невъзможното, за да им помогнат да усвояват учебното съдържание, да придобиват нови знания и умения въпреки физическата дистанция. Да са пълноценни, последователни, дисциплинирани и уверени в себе си.  Ето защо 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и подкрепата!

Скъпи ученици и студенти, поздравявам и Вас за съзнанието и мотивацията, които проявихте по време на обучението в електронна среда! Знам, че не беше лесно. Благодаря Ви, че сте отговорни и дисциплинирани.

Пожелавам на всички нас образователният процес да продължи в реална учебна среда, защото нищо не може да замени живия контакт между учител и ученик, между преподавател и студент. Той е решаващ както за образованието, така и за възпитанието и социалната осъзнатост на младите хора.

Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: „В началото бе словото…“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html