неделя, 5 май 2024 г.

Посланик Митрофанова се поклони пред делото на Кирил и Методий

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова се поклони на делото на братята Кирил и Методий. Дипломатът поднесе цветя пред паметника на светите равноапостоли пред Народната библиотека в София.

От мисията на Москва в София публикуваха снимки с кратък текст във фейсбук страницата си.

„На 24 май т.г., в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова и дипломати на Посолството положиха цветя на паметника на св. св. Кирил и Методий“, казват от посолството.

По-рано днес, в специален видеопоздрав по случай 24  май Митрофанова призна  приноса на бротята за славянската култура и писменост. На български тя заяви:

„Скъпи приятели, извън всякакви съмнения е ролята на България за формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура, тя е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Димитрий Лихачов пише: България е дала на източните славяни висшия слой на езика, полюса на духовността, обогатил е нашия език, вдъхнал му е нравствената сила и способност да възвисява мисли, понятия и представи“.

През 2017 г. руският президент Владимир Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. То бе изречено от руския президент през 2017 година по време на приветствие на македонския му колега Георге Иванов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html