събота, 4 май 2024 г.

Жесток удар по германската икономика заради коронавируса

Институтът за икономика в Кьолн (IW) изчисли размера на щетите за германската икономика от пандемията на коронавируса, пише в. „Ди Велт“. Според изследователите икономиката на страната е загубила 300 млрд. евро поради ограниченията и мерките срещу вируса.

„Ще минат години, преди загубите и структурните изкривявания да бъдат балансирани“, каза ръководителят на института Михаел Хютер.

При изучаване на загубите, понесени от икономиката, изследователите сравняват действителния и прогнозирания растеж с така наречения потенциален растеж. Това направи възможно прогнозирането на състоянието на германската икономика без въздействието на пандемията от коронавируса.

Институтът посочва, че само от четвъртото тримесечие на 2020 г. до второто тримесечие на 2021 г. Германия е загубила 140 млрд. евро. Почти една трета от тази сума са загуби поради подновената изолация в резултат на втората вълна на COVID-19 през страна. Изследователите виждат положителна тенденция в честотата поради ваксинацията на населението.

„Степента на ваксиниране най-накрая се увеличава, сигнал за икономиката, който не може да бъде подценяван“, казва Хютер. Той също така призова да бъдем внимателни към последиците от „коронавирусната криза“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html