неделя, 28 април 2024 г.

Няма безопасна употреба на алкохол

Университетът в Оксфорд проведе проучване за ефекта на алкохола върху човешката мозъчна дейност, в което участваха около 25 хиляди британци, предава CNN, цитирана от агенция „Фокус“.

Според старши клиничен изследовател Аня Топиуала, пиенето на алкохол има (отрицателен) ефект върху сивото мозъчно вещество, което обработва информацията. „Колкото повече пият хорат, толкова по-малко става сивото им вещество“, каза Топиуала. „Обемът на мозъка намалява с възрастта и до голяма степен с деменцията.“

„Въпреки че влиянието на алкохола върху този процес не е толкова значително (0,8%), то се оказа по-значимо от другите модифицируеми рискови фактори“, отбеляза тя, обяснявайки, че под модифицируеми фактори се разбират тези, „за които можете да направите нещо за разлика от стареенето. “

Видът на алкохола няма значение

Изследователският екип също тества дали определени режими на пиене и видове напитки влияят на мозъка. Те са установили, че не съществува „безопасно“ ниво на консумация на алкохол – което означава, че пиенето на каквото и да е количество алкохол е по-лошо от това да не го пиете. Те също така не открили доказателства, че видът напитка, като вино или по-силни напитки или бира, влияе върху степента на мозъчно увреждане.

Високото кръвно налягане, затлъстяването или прекомерната консумация на алкохол могат да изложат хората на по-висок риск, уточняват изследователите. „Много хора пият „умерено“ и мислят, че това е или безвредно, или дори здравословно“, каза Топиуала.

„Все още не сме намерили лек за невродегенеративни заболявания като деменция, но познаването на факторите, които могат да предотвратят увреждане на мозъка, е важно за общественото здраве“, добави тя.

Няма безопаснa граница

Рисковете, свързани с консумацията на алкохол, са известни отдавна: предишни изследвания показват, че няма количество алкохол, вино или бира, което да е безопасно за цялостното Ви здраве.

Установено е, че алкохолът е основен рисков фактор за заболявания и преждевременна смърт при мъже и жени на възраст от 15 до 49 години през 2016 г., според проучване, публикувано в The Lancet през 2018 г. Тогава този фактор се отчиташе при почти всяка десета смърт.

„Все още не можем да кажем със сигурност дали има връзка между „безопасното количество“ на алкохола и работата на мозъка. Но от десетилетия е известно, че прекомерната консумация на алкохол е вредна за мозъка “, каза Сади Бонифейс, ръководител на отдел в Института за алкохолни изследвания във Великобритания. „Трябва също да помним, че алкохолът засяга всички части на тялото и създава много рискове за здравето.“

Тони Рао, гостуващ клиничен сътрудник по психиатрия на възрастни хора в Кралския колеж в Лондон заяви пред CNN, че предвид голямата представителност на проучването, е малко вероятно резултатите да са получени случайно.

Рао вярва, че проучването потвърждава предишни резултати, които показват, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол предвид ролята му в увреждане на структурата и функцията на човешкия мозък.

„Предишни изследвания показаха, че промените, които показват увреждане на мозъка, могат да се проявят по начини, които не могат да бъдат открити веднага при рутинното тестване на интелигентността, и могат да прогресират неусетно, докато не доведат до по-забележими промени в паметта“, каза той.

„Дори при ниско ниво на употреба на алкохол съществува риск“, каза той, „има доказателства, че консумацията на алкохол играе по-голяма роля за увреждане на мозъка, отколкото се смяташе досега. Проучването на Оксфордския университет показа, че алкохолът е по-вреден от другите рискови фактори като пушенето например. Взаимодействието с високо кръвно налягане и затлъстяване води до увеличаване на мозъчното увреждане от алкохола, което подчертава по-важната роля на диетата и здравословния начин на живот за поддържане на нормалната мозъчна функция.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html