понеделник, 29 април 2024 г.

Вкараха още един вицепремиер в медийната сага с подслушването

Атанас Пеканов, вицепремиер, кадър Нова телевизия

Вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов стана поредният член на служебното правителство и управлението на президента Румен Радев, който бе вкаран в размяната на мнения по засега само медийната сага, че опозиционни политици у нас са били подслушвани преди изборите на 4 април.

„Подслушването на политици е много притеснително. В последните години в Западна Европа не съм чувал подобни страшни неща. Проверките трябва да се извършат по максимално бърз начин и да разберем дали наистина това се е случило. Според мен подобни властови подходи в днешно време са доста неприемливи”, заяви видимо неинформираният по въпроса служебен вицепремиер в интервю за Нова телевизия.

След настояването на водещата на предаването „Събуди се“ по Нова да коментира неизвестния за него казус, Пеканов се оправда, че няма информация дали също е подслушван, но се надява да не е.

Пеканов добави, че в последната година интензивно следи процеса по изготвянето на Плана за възстановяване. Той е на мнение, че в началото планът не е създаден оптимално.

„Имаме много проекти, които са свързани в една комбинация. Смятам, че липсва макромислене. Проблемът е, че не можем да започнем отначало, тъй като искаме в краткосрочен план да получим част от тези средства. Търсим баланс между това да спасим Плана и да го направим по-добър, за да изчерпим потенциала на тези допълнителни средства, а не просто да сме ги усвоили. От друга страна, искаме това да се случи в много кратък срок. Именно оттук много динамично вървят срещи в последните дни. Говоря си със социалните партньори, водя неформални дискусии със службите на ЕК. Проблемът е, че от тях все още има критики към Плана”, каза Пеканов.

По неговите думи сред проблемите, които от Еврокомисията посочват, е липсата на амбиция. Сферата на енергетиката и социалната сфера не са достатъчно силно включени в Плана, експертите работят в тази посока. Желанието на служебния кабинет е да успее да предаде Плана навреме.

„Вървят много дискусии. Има и техническа част по тях. Ние наследихме едно домашно, което трябва да бъде довършено, и в същото време успоредно да направим някакво подобрение в кратките срокове, които има служебният кабинет“, добави вицепремиерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html