понеделник, 29 април 2024 г.

Спасителят на терасата на Пламен Георгиев стана шеф на ДНСК

Архитектът, спасил от събаряне сградите на терасата на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, е назначен за шеф ДНСК (Дирекция „Национален строителен контрол“). Това е арх. Влади Калинов, който през юни 2019 г. бе принуден да хвърли оставка от позицията си на директор на „Общински строителен контрол“ в София по искане на кмета Йорданка Фандъкова. Поводът тогава беше скандалът с терасата на Пламен Георгиев, който по-късно бе пратен от правителството на Бойко Борисов за консул във Валенсия.

За станалата тихомълком рокада съобщи Медиапул. Досегашният шеф на ДНСК Иван Несторов е преместен като директор на дирекция „Благоустройство и геозащита“, а от сайта на МРРБ се разбира, че служебният министър Виолета Комитова му благодари за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК. Припомняме, че лидерът на „Изправи се!“ Мая Манолова поиска оставката на Несторов заради скандалите около строежа на небостъргача „Златен век“ в столицата. Преди дни Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд постанови, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa “Злaтeн вeк” в  квартал “Лoзeнeц”.

Той твърдеше, че балконът не е негова лична собственост, а се ползва от всички в кооперацията. Там обаче са построени навеси, барбекю, сауна. След административна проверка беше наредено на Георгиев да събори два от навесите си, защото са незаконни. Директорът на „Общински строителен контрол“ арх. Влади Калинов обаче реши да обезсили акта на колегите си, тъй като той има последната дума, обясни тогава кметът на София.

През 2016 г. арх. Влади Калинов бе сред кандидатите за главен архитект на София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html