петък, 3 май 2024 г.

Човек на министър Кирил Петков дал 81 милиона на Центъра за градска мобилност

Кирил Петков

Само седмица след като президентът Румен Радев назначи служебното правителство, наяве започнаха да излизат странни връзки между новите министри и структури, които иначе би трябвало да харчат разумно и печелившо парите на данъкоплатците. Точно такъв е случаят с икономическия министър Кирил Петков, който в неделя от ефира на Би Ти Ви разгроми от критика Банката на развитие за отпуснати огромни кредити на ограничен кръг от фирми. Умишлено или случайно, Петков обаче пропусна да спомене един много важен факт. Един от хората в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) се оказа човек от неговото обкръжение – Стамен Янев. Толкова близък, че той беше назначен от Петков за шеф на Агенцията за инвестиции, след като бе председател на Надзорния съвет на банката при предишното управление. Агенцията за инвестиции пък стана център на внимание след уволнението на бившия й началник – Десислава Трифонова.

Тя разкри, че буквално е била изхвърлена от кабинета си от Янев без предупреждение. Двойният стандарт, проявен от Кирил Петков, съвсем не е случаен. През юли 2015 година ББР подписва договор за кредит с Центъра за градска мобилност, според който софийската общинска фирма получава кредит от 81 милиона лева! Доколко тези пари са използвани правилно и разумно, може да се убеди всеки столичанин. Срокът на договора е за 108 месеца и е до 2025 година. Според различни източници Кирил Петков замълча за договора за кредит към ЦГМ по съвсем резонни причини – един от неговите бизнеси е свързан с купуването и продаването на имоти на територията на столицата.

Стамен Янев

Стамен Янев е не само председател на Надзорния съвет на ББР, но той е член и на Съвета на директорите на друга кредитна институция, свързана с Банката за развитие – „Микрофинансиране“ ЕАД. Това е дружеството, което носи пряка отговорност за раздадените заеми от името на ББР на малки и средни предприятия. След като министър Петков обвини банката, че е разпределяла пари на ограничен кръг от фирми, дали не е редно да попита Стамен Янев кои са тези фирми и защо точно те са получавали голяма част от средствата.

Припомняме още, че Стамен Янев бе назначен за заместник-министър на икономиката през август миналата година, като преди това пак бе шеф на Агенцията за инвестиции. След като бе направена рокадата, Янев се похвали пред медиите, че най-голямата му заслуга е рекламна кампания за инвестиции в България във… Фейсбук.

Малко след встъпването си в длъжност служебният министър Кирил Петков обяви, че ще уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и ще постави нови хора в него, които да осветлят раздаването на кредити от тази институция. Петков обаче тактично премълча кои точно хора ще изгони. Той спомена имената на двама души и не обели дума за Стамен Янев, който и в този момент продължава да заема същата позиция.

Много е вероятно Кирил Петков да преразгледа назначението на Янев и да го отстрани от поста, говори се из кулоарите на Икономическото министерство. Срещу неговото назначение веднага скочиха част от протестърските партии, като най-активни бяха от „Изправи се! Мутри вън!“. Хората на Мая Манолова и Николай Хаджигенов са категорично против лица от предишното управление да заемат високи административни постове.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html