неделя, 28 април 2024 г.

Преброиха колко птици живеят на планетата

На Земята живеят около 50 милиарда птици – шест пъти повече от хората, изчислиха австралийски учени, цитирани от ДПА.

Резултатите от изследването на екипа на Уилям Корнуел от университета на нов Южен Уелс в Сидни са публикувани в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Учените са работили с данни за 9700-те известни вида птици в цял свят. Според тях те са 92 процента от всички съществуващи видове. Специалистите са комбинирали научни наблюдения в определени райони с почти един милиард записа в орнитоложката база данни eBird. Така са стигнали до извода, че съществуват сравнително малко често срещани видове, докато редките са много.

Сред най-многобройните птици са врабчетата – 1,6 милиарда, европейските скорци – 1,3 милиарда, пръстенчатоклюните чайки – 1,2 милиарда и селската лястовица – 1,1 милиарда.

Най-малко представители има кивито в Нова Зеландия – 3000 птици и мадагаскарските мезитни – 154 000, пояснява БТА.

„Броят на птиците в света е значителен – 50 милиарда. Пълното разбиране на това как популациите им са достигнали сегашния си размер, обаче е от първостепенна важност за бъдещето изследване на еволюцията, екологията и опазването им“ – заявиха учените.

Припомняме, че преди няколко години преброиха колко дървета има на Земята. Доколкото едно такова преброяване може да бъде точно, техният брой е 3,4 трилиона. Изследването бе на 15-членен екип учени от Университета в Йейл. Изчисленията им се базираха на прецизното преброяване на дърветата на 400 000 горски участъка, обобщено след това със сателитни снимки на горите по цялото земно кълбо.

Резултатът бе изненада, тъй като броят на дърветата се е оказа 8 пъти по-голям от досегашните изчисления. На всеки човек на планетата се падат по 422 дървета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html