Начало АКЦЕНТИ Хърватия заговори антибългарски за Северна Македония

Хърватия заговори антибългарски за Северна Македония

Зоран Миланович, президент, Хърватия, сн. АП

Хърватският президент Зоран Миланович заяви след края на срещата на върха на Процеса „Бърдо-Бриони“, че „държава-членка на ЕС навлиза в интимното пространство на Северна Македония“ и той ще се противопостави на това, пише македонското издание „Фокус“.

„Не всички са на едно ниво в хода на преговорите. Някои са напред, други са назад. Северна Македония е в невъзможно положение. Това е тема, която изобщо не засегнахме в днешните разговори, нито в текста на съвместната декларация, нито македонците изобщо настояха за нея. Става въпрос за условията, поставени за тях в относително зряла фаза на преговорите с ЕС, и се отнася до съдържанието в някои учебници по история в РС Македония“, каза Миланович.

Той посочи, че както Словения, така и Хърватия имат много оживени и динамични отношения, където Словения поставя някои условия, но, както заяви той, Миланович никога не е чувствал и не е виждал Словения да иска да навреди на Хърватия или да я унижи.

„Това, което държава-членка на ЕС прави със Северна Македония сега, наричам „влизане в чуждо“, т.е. навлизане в интимното пространство. Да се поиска от страна кандидатка, която е в преговори за членство, да определи своя национален генезис в учебниците по история, както се изисква от съседна държава, навлиза в интимно пространство и това не се прави. И аз ще се противопоставя открито на това“, каза Миланович.