Начало ОТ ДЕНЯ Испания мобилизира армията след рекорден наплив от мигранти

Испания мобилизира армията след рекорден наплив от мигранти

Правителството на Испания реши да мобилизира армията след безпрецедентния наплив от нелегални мигранти в автономния град Сеута, разположен по северното крайбрежие на Африка, съобщи агенция Europa Press.

Според информацията ѝ, в рамките на едно денонощие от Мароко в Сеута по вода са успели да проникнат повече от 5 000 човека, сред които около 1 500 са непълнолетни. Броят на пристигналите в рамките на един ден мигранти стана рекордно висок за Испания. Поради тази причина властите в страната решиха да мобилизират армията, която да окаже подкрепа на ръководството в автономния град на фона на създалата се ситуация.

Решено е също да се засили присъствието на служители на цивилната гвардия и полицията в Сеута. Според някои оценки, броят на мигрантите от Мароко, успели да проникнат в автономния град, вече наближава 9 000.

По-рано днес вътрешният министър на Испания Фернандо Гранде-Марласка в интервю за телевизия „24 Oras” съобщи, че на Мароко са върнати около 1500 мигранти.

„Не разполагаме с точни данни колко са нелегално пристигналите за един ден в Сеута, но от около 6000 човек вече върнахме 1 500”, каза министърът. Той допълни, че властите на страната продължават да връщат незаконно проникналите в автономния град мигранти, докато ситуацията не се нормализира.

Напливът на нелегални мигранти към Сеута се засили на фона на изострянето на напрежението между Мадрид и Рабата. През април стана ясно, че в болница в Испания от COVID-19 се лекува генералният секретар на фронта POLISARIO (Народен фронт за освобождение, обявяващ се за независимост на Западна Сахара). Властите в Мароко предупредиха Испания, че това може да има последици.

Външният министър на Испания Аранча Гонсалес Лая увери, че масовият наплив на нелегални мигранти към Сеута не е в резултат на разногласията с Рабат. Тя подчерта, че властите в страната ще защитават своите граници и ще връщат в Мароко всички, които са попаднали нелегално на испанска територия.

БГНЕС