неделя, 5 май 2024 г.

Заев към Радев: Дайте шанс на Скопие да продължи процеса на присъединяване към ЕС

„Вярвам, че ще се намери решение на отворените въпроси с България. София трябва да даде шанс на Скопие да продължи процеса на присъединяване към Европейския съюз“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев, обръщайки се към българския президент Румен Радев.

Радев обаче неколкократно е завявал категорична позиция, че България няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония, докато не бъдат решени двустранни проблеми между двете страни. Към момента обаче няма подготвено решение, а дори техническите преговори между двете страни буксуват. Засега българският държавен глава и назначеното от него служебно правителство не дават никакви сигнали, че е възможно да преразгледат българската позиция. При поемането на поста си служебният външен министър Светлан Стоев заяви, че промяна в българската позиция няма да има.

Зоран Заев настоява да се проведе бързо междуправителствена конференция, която да анализира изпълнението на подписания през 2017 година договор за добросъседство между двете страни. „Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото“, отбеляза Зоран Заев.

Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора на приятелство и добросъседство на 1 август 2017 г. Снимка Интернет

Македонските управляващи продължават да настояват в рамките на годината да започнат преговори за членство в ЕС, като твърдят, че всички държави членки без България подкрепят старта на процеса. В същото време Скопие неколкократно повтори, че няма да преговаря за „идентичност и език“. Историческите спорове остават, не е прекратен и езикът на омразата към България

„Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора трябва да знаят, е, че Европа има дълг към нас. Ние изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат европейския път. От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, ние чакаме най-дълго, 16 години“, коментира Заев, цитиран от „Фокус“.

Според него без РСМ разширяването на ЕС е заплашено, въпреки че Брюксел го обяви своя стратегическа цел.

Очаква се президентите на България и Република Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски и ръководените от тях делегации на двете държави да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но едва ли ще се стигне до пробив в отношенията.

Двете делегации ще пътуват заедно до Италианската република и на 27 май президентите Румен Радев и Стево Пендаровски ще положат цветя в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя азбуката и написаните на нея книги, създадени от светите братя Кирил и Методий.

Общото почитане идва в момент на силно влошени отношения между двете държави, след като София миналата година блокира пътя на Скопие към Европейския съюз.

През последните седмици София обвини Скопие, че води дезинформационна кампания срещу България и не се забелязва нормализиране на тона.

В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително „Има такъв народ“, и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html